Henk Veerman over het mooiste duel van zijn carrière: ‘Daar zeiden ze niet dat m’n moeder een hoer was’

21 januari 2022

Getty Images
veerman-henk-st.-pauli-hsv-bundesliga

HSV – Sankt Pauli. Oftewel de Hamburgse derby. Vrijdagavond 18.30 uur is het weer zover. De spanning is al zeker een week voelbaar op de Reeperbahn en zal in het Volksparkstadion tot ontploffing komen als de 2 grote rivalen het tegen elkaar opnemen. Henk Veerman, spits en cultheld in het Sankt Pauli-gedeelte van Hamburg, weet als geen ander hoe deze wedstrijd leeft in de stad. Daarom belde Sportnieuws.nl met de huidige speler van Heerenveen en vroeg hem naar zijn herinneringen.


Door: Jan Koning

In de Hamburgse derby tussen HSV en Sankt Pauli van 2020 maakt Henk Veerman de 0-1 voor de bezoekers. Die Kiezkicker, zoals de bijnaam van de bezoekers luidt, winnen de wedstrijd met 2-0 en de huidige spits van Heerenveen is voor even god in Hamburg. Het zwarte gedeelte dan.
‘We gaan ze pakken, hè?’
In de week voorafgaande aan de Hamburgse derby tussen HSV en Sankt Pauli heerst er volgens Henk Veerman een geladen sfeer. De Volendammer speelt van tussen 2018 en 2020 voor Sankt Pauli en groeit er uit tot een volksheld. “Je voelt gewoon dat de derby eraan zit te komen. Iedereen heeft het erover. Zelfs de materiaalman is er mee bezig. Er hangt iets in de lucht. Ook als je bij je thuis in de straat loopt, voel je dat. De supporters spreken je ook aan op straat. ‘We gaan ze pakken, hè?’ Dat ken ik hier in Nederland helemaal niet. Of het is in ieder geval heel anders.”

Een supportersmassa waar je niet doorheen komt
"De rivaliteit tussen Sankt Pauli en HSV is echt bizar. In niets te vergelijken met de derby’s in Nederland. Heerenveen – Cambuur valt in het niet. Om even een voorbeeld te geven. We hadden van Sankt Pauli naar het stadion van HSV, een afstand van 5 kilometer, ruim een uur nodig. Met de bus. Er staat een supportersmassa, man, daar is geen doorkomen aan. Bij de laatste wedstrijd tussen Cambuur en Heerenveen hebben we geen supporter gezien.”

Spontane volksfeesten
En dan over de voor Veerman legendarische wedstrijd op 22 februari 2020. Veerman moet met Sankt Pauli, dat op dat moment onder druk staat, naar titelkandidaat HSV in de 2. Bundesliga. Na 20 minuten opent hij op schitterende wijze de score en zijn ploeg wint uiteindelijk met 2-0. "Ja, na zo’n wedstrijd is het druk in het Sankt Pauli-gebied", herinnert Henk Veerman zich nog goed. “Ook de dagen erna kun je even helemaal niet meer stuk. Je wordt platgebeld voor interviews, supporters wachten je op na de training en direct na de wedstrijd ontstaan overal in Sankt Pauli spontane volksfeesten. Het is echt geweldig om mee te maken.”

'Gekkenhuis'
Zo bijzonder dat het zelfs bij een nuchtere gast als Veerman in zijn geheugen gegrift staat. “Ik weet nog dat ik eerst naar de dopingcontrole moest en dus de helft van het feest in de kleedkamer moest missen. Daarna toen we bij Sankt Pauli aankwamen. Gekkenhuis. Wat een sfeer. Zo gezellig.”

'Geen appje dat m'n moeder een hoer is'
Veerman noemt zijn tijd bij Sankt Pauli de mooiste jaren uit zijn voetbalcarrière. “Mijn mooiste tijd als voetballer, inderdaad. Het begint al met dat het echt iedere wedstrijd stijf uitverkocht is. Niet 1 leeg plekje. Als iemand met een seizoenkaart ziek is, gaat zijn broer of buurman er wel heen. Het is écht altijd helemaal vol. Alleen dat is al uniek. Het leeft zo en er is zoveel respect. Ik kreeg in Duitsland ook geen appjes dat ik ‘zo gaal slecht was’, vertelt de spits in het plat Volendams. Vrij vertaald betekent dat erg slecht. “Of dat mijn moeder een hoer is. Er is zoveel respect voor spelers. Je wordt niet aangehouden of lastiggevallen. Ook niet door de supporters van HSV. Dat is in Duitsland gewoon not done.”

TOTO? '1-2 Sankt Pauli!'
Vrijdag om 18.30 uur staat de Hamburgse derby weer op het programma en Veerman zal zeker even kijken. Sportnieuws.nl vraagt hem uiteraard even naar een voorspelling voor de TOTO. “Ja, daar kon ik natuurlijk op wachten. Nou ja, Sankt Pauli in hart en nieren, dus ik ga voor 1-2. Zet er maar op!”