José Mourinho is vanaf volgend seizoen de nieuwe trainer van AS Roma

4 mei 2021

Action Images via Reuters

AS Roma heeft in de persoon van José Mourinho een nieuwe hoofdtrainer gevonden. De Portugees, die vorige maand werd ontslagen bij Tottenham Hotspur, is na dit seizoen de opvolger van Paulo Fonseca. Fonseca vertrekt aan het eind van dit seizoen bij de halve finalist van de Europa League.Mourinho keert voor eerst sinds zijn zeer succesvolle periode bij Inter weer terug in Italië. Tussen 2008 en 2010 leidde hij Internazionale onder andere naar een Champions League-overwinning. Toen had hij bijvoorbeeld Wesley Sneijder en Diego Milito in de ploeg. Dat team draaide als een tierelier.

Conference League
Bij AS Roma moet hij ook weer voor successen zorgen. De Romeinse ploeg staat 7e in de Serie A en moet vrezen dat er in het eerste seizoen van Mourinho niet eens Europees voetbal gehaald wordt. De 7e plek in Italië geeft toegang tot de Conference League, niet echt het niveau waar Mourinho graag gezien wordt. Dat is wel het hoogst haalbare voor Roma dit seizoen, tenzij de ploeg nog voor een daverende stunt zorgt en de Europa League wint. Dan zal het in Manchester met minimaal 4-0 moeten winnen van United om de finale nog te halen.

Ontslagen bij Spurs
Mourinho kwam vorige maand zonder werk te zitten nadat Tottenham Hotspur hem de laan uitstuurde. De Londenaren vlogen er Europees vroeg uit en laten ook in Engeland niets zien. Met de huidige 6e plaats lijkt het erop dat de Spurs komend seizoen niet eens Europees gaan spelen. Met de Londenaren pakte de Portugese toptrainer in 2 jaar tijd geen enkele prijs.

Successen
Dat deed hij in de jaren daarvoor wél. Naast zijn succesperiode bij Inter pakte hij ook met FC Porto, Chelsea, Real Madrid en Manchester United diverse prijzen. Zo kroonde The Special One zich met Chelsea 3 keer tot landskampioen en leidde hij Porto in 2004 naar een historische Champions League-eindzege.