Liverpool heeft 1 helft moeite met dapper Villarreal: gele duikboot nog niet helemaal gezonken

27 april 2022

Getty Images
Jordan Henderson-Liverpool

Liverpool heeft van de 4 clubs in de halve finales van de Champions League de beste papieren bemachtigd voor de eindstrijd. De ploeg van coach Jürgen Klopp had 1 helft veel moeite met Villarreal. In de 2e helft lukte het dan wel om te scoren, toch ziet 'El Submarino Amarillo' (De Gele Duikboot) nog kansen met de 2-0-nederlaag.


Er gebeuren de laatste jaren namelijk ontzettend veel remontada's (Spaans voor comebacks) en dan hebben we het over het goedmaken van marges van 3 of meer. Ook geldt de uitdoelpuntenregel niet meer - waarbij uitgoals dubbel telden bij gelijke score - en dus maakt het ook niet uit dat Villarreal niet scoorde in Liverpool.

Emery ziet iets wat anderen niet zien
Al met al ziet coach Unai Emery wel mogelijkheden dus. En hij kan het weten, hij is de meester van Europese toernooien en won 4 keer de Europa League. Vorig jaar nog met Villarreal. Het blijft dus een interessant duel, net als deze woensdagavond.


Een gele zee op Anfield

De ene halve finale is de andere niet
Het was wel een totaal andere type wedstrijd dan die andere halve finale van dinsdagavond. Waar Manchester City-Real Madrid vanaf de 1e seconde ontbrandde, zo langzaam kwam de wedstrijd in Liverpool op gang. De 'Reds' grepen de Spanjaarden wel bij de strot, maar echt knijpen deden ze niet.

Routeplanner ingesteld naar Rulli
Het was wel eenrichtingsverkeer naar het doel van Géronimo Rulli. Zo begon het met een corner waar Ibrahima Konaté weer eens gevaarlijk werd. De centrale verdedigingspartner van Virgil van Dijk scoort de laatste tijd regelmatig bij corners, maar deze keer kopte hij naar Sadio Mané. Die schrok een beetje en miste totaal.

Duikboot ligt voor anker
Langzaam schoof Liverpool wat op. De Engelse ploeg had de bal en liet die snel rondgaan. 'El Submarino Amarillo' lag echter sterk voor anker in de eigen 16 en coach Emery had alles goed gegroepeerd. Liverpool had daar moeite mee. Een harde voorzet van Mohamed Salah even later, belandde op het hoofd van Mané. De Senegalees kon de bal niet sturen, zo hard kwam die aan.

Diáz de beste in de 1e helft
Luis Díaz was de gevaarlijkste man in de 1e helft aan de zijde van Liverpool. Bij Villarreal was geen sterke man, want de gelen deden niets met de bal. Ja die vooral verliezen. Díaz wist altijd wel wat met de bal te doen. De in de winter van FC Porto overgekomen vleugelaanvaller schoot een paar keer hard op doel. Rulli stond telkens goed opgesteld om de bal op te vangen.

De snelle gele wapens van Villarreal zorgen voor geel Van Dijk
Van Dijk had ook maar moeite met de scherpte. Hij moest alert blijven op die sporadische counter van Villarreal. Met de snelle landgenoot Arnaut Danjuma en Samuel Chukwueze heeft de 'gele duikboot' uitstekende wapens. De Nederlandse verdediger moest 1 keer ingrijpen. Zeldzaam, want dat doet hij niet zo vaak. Hij kon alleen niet anders toen Chukwueze op het punt stond gelanceerd te worden. Van Dijk ving hem op en incasseerde met afgrijzen een gele kaart.

Thiago op de lat
Het slot van de 1e helft was voor Mané en Thiago Alcántara. Mané haalde randje 16 uit en zag de bal hoog stuiteren doordat ie werd aangeraakt door Raúl Albiol van Villarreal. De bal vloog maar net naast. Thiago was vlak voor tijd het dichtst bij de openingstreffer. Vanaf 25 meter haalde hij verwoestend uit. De bal spatte uiteen op de kruising.


Allison Becker had niets te doen dan juichen

Na rust wel goals en snel ook
Net na rust was het toch snel raak, zij het met veel geluk. Jordan Henderson wilde vanaf bijna de achterlijn voorzetten, maar zag de bal via Rulli pardoes in het doel belanden: 1-0.

Direct ook de 2e
Een zucht en een steun verder en het stond alweer 2-0. Een snelle combinatie door het midden eindigde met Salah die een steekpassje gaf op Mané. De Senegalees punterde raak, keek naar de grensrechter en wist dat het goed zat. Check hier beide goals!


In een zucht is het ook 2-0

Villarreal kon niet veel voorin
Villarreal moest nu wel, maar veel leverde dat niet op. Verdedigen, verdedigen en nog eens verdedigen, dat kost nou eenmaal bakken met energie. Zelfs de altijd zo gevaarlijke Danjuma had geen energie om voorin iets te laten zien. Vandaar dat Liverpool maar doorging met aanvallen, dat kost minder kracht. De 'Reds' wilden de finale al in Liverpool veiligstellen.

Bijna scoort Van Dijk
Van Dijk schoot van grote afstand bijna raak, maar Rulli stond nu wel goed op te letten. Verder kwamen ook Díaz en Salah weer in scoringspositie, maar telkens zat een Villarreal-speler in de weg.

Ervaringsdeskundige Liverpool blijft op de hoede
En zo bleef het bij 2-0. Iedereen op Anfield zong nog lang door na de overwinning. Klopp leek ook tevreden, maar ook hij weet net als zijn spelers dat het een week later zo maar anders kan zijn. Liverpool weet alles van remontada's. Zo maakte zij ooit een 3-0-achterstand goed tegen een andere Spaanse ploeg: FC Barcelona. Dinsdag 3 mei is de return in Villarreal.


Danjuma treurt


Liverpool juicht
Eimert Pruis
Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor Sportnieuws.nl. De (video)verslaggever richt zich vooral op sporten in Spanje, Spaans en Italiaans voetbal, en de Olympische Spelen. Heb je een tip? Mail naar eimert.pruis@sportnieuws.nl