Overal, ook in Nederland: matchfixing raakt 1 op de 10 mensen in de sportwereld

Trevor Wagener • 21:01, 07-04-2021 / Laatste Update: 01:01, 05-01-2024

Ga maar even goed zitten bij het horen van de volgende cijfers. Een dik Europees onderzoek toont, volgens de collega's van HLN, aan dat bijna 1 op de 10 mensen 'in de sport' persoonlijk wordt gevraagd om een wedstrijd, moment, toernooi, competitie, poule of wat dan ook... te regelen, fixen. Keiharde matchfixing dus en ja... ook in Nederland.

Dat is slecht voor de sportwereld. Het onderzoek werd gedaan door de Uni van Gent en richtte zich op 7 landen: België, Oostenrijk, Kroatië, Frankrijk, Zwitserland het Verenigd Koninkrijk en dus ook in Nederland. 5000 trainers, sporters, bestuurders, arbiters uit allerlei sporten werden onder de spreekwoordelijke loep genomen.

In de zone

Qua cijfers werd, zoals meestal bij onderzoeken, nog gekker. Van die 5000 gaf 18 procent aan op de hoogte te zijn van voorstellen tot matchfixing in hun persoonlijke kennissenkring. 8 procent werd zelf al eens aangesproken om te rommelen bij een evenement.

Belangrijk om te weten! Er is een onderscheid tussen sportieve- en gokgerelateerde matchfixing. Bij allebei gaat het om het verdienen van geld, uiteindelijk. Al is het 1e, het sportieve, gericht op langere termijn-fixing. Het gegok gaat natuurlijk om de snelle winst. 36 procent van de mensen bekende zelfs de aangeboden gelden of spullen te hebben aangenomen.

Model

Meestal bieden de fixers geld of spullen als auto's aan. 36 procent van de mensen bekende zelfs in te hebben gestemd met de aangeboden zaken. Redenen? Aanlokkelijk en opgeloste geldzorgen. Zorgen bracht de uitkomst van het onderzoek sowieso. Ongeveer de helft - 48 procent - van de mensen die op de hoogte is van matchfixing, meldde dat niet. Lees hier alles...