Sprookje: deze voetbaldwerg kan zich maandag plaatsen voor het EK

20 november 2023

Pro Shots
voetbalsprookje-slechtste-land-van-europa-kan-zich-plaatsen-voor-ek

Het grootste deel van de EK-tickets zijn verdeeld, maar in een aantal kwalificatiegroepen staat er maandag nog wel iets op het spel. Zo ook in groep E. Tsjechië moet daar in een rechtstreeks duel vechten om een plekje op het EK. De tegenstander? Een van de slechtste landen van Europa.


Tsjechië speelt maandagavond namelijk thuis tegen Moldavië. Dat is bijna het slechtste land van Europa. Toch hebben ze aan een overwinning genoeg om volgend jaar mee te doen aan het EK. Moldavië staat op de wereldranglijst 157e. Daarmee staan ze achter landen als Jemen, de Faëroer en Lesotho.

Van alle Europese landen staan alleen Andorra, Malta, Gibraltar, Liechtenstein en San Marino lager. In de kwalificatiereeks voor het vorige EK eindigde Moldavië in de groep zelfs achter Andorra.

Eredivisie-inbreng
Bij Moldavië loopt trouwens wel 2 bekende speler rond. Spits Ion Nicolaescu en Vitalie Damascan moeten hun land naar het EK gaan schieten. Heerenveen-speler Nicolaescu is met 14 goals in 38 interlands nu al de topscorer aller tijden. Damascan speelde bij Fortuna Sittard en RKC Waalwijk.