Waar en wanneer wordt de Champions League-finale van 2023 gespeeld?

25 augustus 2022

Getty
waar-wanneer-champions-league-finale-2023

Nu de play-offs zijn afgerond kan het hoofdtoernooi van de Champions League eindelijk beginnen. Dit jaar werd de finale gespeeld in het Stade de France, in Parijs. Maar waar en wanneer wordt de finale in 2023 gespeeld?


Real Madrid won vorig seizoen ten koste van Liverpool haar 14e Champions League-finale. Gaat het De Koninklijke lukken om nog een titel aan dat rijtje toe te voegen? Check hieronder waar en wanneer de Champions League-finale van 2023 wordt gespeeld.

Wanneer wordt de Champions League-finale van 2023 gespeeld?


De finale van het hoogste toernooi in het Europese clubvoetbal wordt gespeeld op zaterdag 10 juni 2023. De groepsfase voor het miljoenenbal begint op dinsdag 6 september 2022.

Lees ook: Op deze zender check je de loting van de Champions League

Waar wordt de Champions League-finale van 2023 gespeeld?


De Champions League-finale van 2023 zal worden gespeeld in het Atatürk Olympisch Stadion in Istanbul, Turkije. Dit stadion biedt plaats aan 81.283 toeschouwers. Hier zou eigenlijk de finale van 2020 worden gespeeld, maar deze wedstrijd werd verplaatst vanwege de coronapandemie.

Het nationale team van Turkije gebruikt het Atatürk Olympisch Stadion als thuisbasis. Het werd geopend in 2002 en werd gebouwd om de Olympische Spelen van 2008 binnen te halen voor Turkije, maar Turkije verloor het bid van China.

Historie
In het olympisch stadion in Istanbul werd 1 van de meest legendarische Champions League-finales ooit gespeeld. In 2005 nam Liverpool het op tegen AC Milan in de hoofdstad van Turkije. Nog voor rust stond er een score van 3-0 in het voordeel van de Milanese ploeg op het scorebord. Liverpool leek dood en begraven, maar de aanwezigen in het stadion waren na de thee getuige van 'het mirakel van Istanbul'.

Liverpool wist de 3-0-achterstand binnen 6 minuten om te buigen tot een stand van 3-3. In de strafschoppenreeks misten grote namen voor Milan, zoals Andrea Pirlo en Andriy Shevchenko. Doordat keeper Jerzy Dudek de penalty van Shevchenko stopte, won Liverpool toch zijn 5e Champions League.