Loting play-offs WK-kwalificatie: op deze datum weten Italië en Portugal hun tegenstander

16 november 2021

Pro Shots
play-offs-loting-portugal-italië-wanneer

Wat een verrassing! Italië en Portugal moeten zich via de play-offs zien te plaatsen voor het WK in Qatar. De beide toplanden plaatsten zich niet via de groepsfase en moeten dus nagelbijten. De play-offs worden eind maart 2022 gespeeld.


De loting van de ply-offs is wel al snel, namelijk op 26 november van dit jaar. Portugal en Italië zijn al zeker dat ze thuis spelen in de halve finale. Die gaat over 1 duel en dus komen beide landen elkaar in die ronde niet tegen.

Kunnen ze tegen elkaar?
Maar alle landen die zich via de play-offs moeten plaatsen, worden in groepjes van 4 bij elkaar geloot. Het zou dus zomaar kunnen dat Portugal en Italië elkaar in de finale van een play-off wél loten en dat 1 van die landen dus sowieso het WK mist.

Andere landen
Vanavond (dinsdag 16 november) worden ook de laatste deelnemers aan de play-offs bekend. Pas dan kunnen we een échte schatting maken van de kans dat Portugal en Italië elkaar kunnen loten. Zeker is dus wel dat ze elkaar in ieder geval ontlopen in de halve finales.

Zeker van thuisvoordeel in halve finales play-offs:
Portugal
Schotland
Italië
Rusland

Zeker uit:
Noord-Macedonië
Oostenrijk

Andere landen
Zweden en Polen zijn al zeker van play-offs, maar zijn afhankelijk van de laatste resultaten of ze ook tot de beste 6 nummers 2 horen. Alleen dan hebben ze thuisvoordeel in de halve finale. Turkije of Noorwegen komt er vanuit de poule van Nederland zeer waarschijnlijk nog bij. Finland of Oekraïne (Groep D) en Wales of Tsjechië (Groep E) kunnen zich ook nog plaatsen voor de play-offs.

Nations League
Voor die play-offs zijn 12 landen nodig en uit de WK-kwalificatie komen pas 10 landen. Waar komen de laatste 2 landen dan vandaan? Uit de Nations League! De 2 Nations League-groepswinnaars die NIET in de top-2 van hun WK-kwalificatiepoule eindigden, mogen ook meedoen aan de play-offs. Die 12 landen worden dan verdeeld over 4 groepen, waardoor er nog 3 tickets voor het oprapen liggen.