Tegen welke beste nummer 3 moet Oranje?

17 juni 2021

Getty Images
Nederland wie beste nummer 3 EK

Groepswinst kan op dit EK heel belangrijk zijn. Het Nederlands elftal verzekerde zich al van winst in poule C. Maar tegen wie moet Nederland in de achtste finales?


De nummer 2 in de poule van Oranje moet in de volgende ronde tegen Italië. En dat land heeft zich ontpopt tot een van de topfavorieten voor de eindoverwinning. De mannen van bondscoach Frank de Boer moeten tegen een ‘beste nummer 3’ uit de groepen D, E, of F.

Wie wordt de beste nummer 3?


Let op. Het wil niet zeggen dat het land met de meeste punten van de groepen D, E of F de tegenstander wordt. Dat zit net iets ingewikkelder. Hoe wordt dan bepaald tegen welk land Nederland dan zou moeten?

Eerst wordt op punten en doelsaldo gekeken welke 4 landen uit alle poules de beste nummers 3 zijn. Vervolgens moeten we kijken naar uit welke groepen zij dan komen. En dan wordt het ingewikkeld. Op pagina 19 van deze UEFA-regels staat een tabel waarin je kunt zien tegen wie Nederland dan zou moeten.

Eerst moet je weten uit welke groepen de 4 beste nummers 3 komen (zie links in de tabel) en vervolgens moet je kijken naar de kolom WC (winnaar van groep C). Dan weet je dus uit welke groep de nummer 3 komt waar Nederland tegen moet in de achtste finales.

Nederland wie beste nummer 3 EK

Uitverkocht stadion
De eerste plek van Nederland levert ook méér rustdagen in het speelschema op. De volgende wedstrijd is in Boedapest. Nederland speelt daar op zondag 27 juni om 18.00 uur. EN! In de Ferenc Puskás Arena mogen liefst 67.000 fans aanwezig zijn: voor veel fans dus een goede reden om alvast naar vliegtickets te gaan zoeken.