Dynamite Denzel kroont zich tot held op knotsgekke Oranje-avond: 3-2 tegen Oekraïne

13 juni 2021

Getty Images
Dumfries

Het Nederlands elftal heeft alle kritiek van de afgelopen weken in 1 klap van zich afgeschud met een heerlijke en krankzinnige voetbalshow op de zondagavond. De eerste wedstrijd op het EK sinds 9 jaar werd een prooi voor de hongerige Oranjeleeuwen. In een bizar scoreverloop was het Denzel Dumfries die de Oranje-held werd door de 3-2 te maken.


Daarvoor had Oranje een 2-0-voorsprong weggeven in 4 minuten! Georginio Wijnaldum en Wout Weghorst zorgden ervoor dat Nederland in de wolken was. Daar donderde het keihard van af door toedoen van Andrij Yarmolenko en Roman Yaremchuk. Dynamite Denzel liet dat alleen niet gebeuren.

Nederland kende een uitstekende start. Een snelle uitbraak van Depay zorgde voor gevaar. Hij speelde de bal door de benen van een verdediger maar schoot vervolgens te zacht. Niet veel later kreeg Denzel Dumfries een niet te missen kans, maar hij kon dat dus wel. Marten de Roon schoot net over en toen hadden we nog geen 8 minuten gespeeld.

Dumfries deed eerst nog wat Dumfriesjes
De Oranjestorm ging even liggen en af en toe maakte Oekraïne daar gebruik van. Van Aanholt beloonde het vertrouwen van De Boer door met een perfecte tackle te voorkomen dat Yarmolenko scoort. Wout Weghorst was ook nog dicht bij een doelpunt maar kwam een teen tekort. Daarna was het de beurt aan Wijnaldum. De nieuwbakken middenvelder van PSG haalde verwoestend uit maar de 18-jarige doelman Georgi Bushchan redde weergaloos. Dumfries deed voor rust nog een Dumfriesje: een grote kans op 1 meter van het doel missen. Deze keer kopte hij naast.

Het moet gezegd worden. Dumfries bleef onvermoeibaar oprukken in de tweede helft en dat deed hij goed. Deze keer gaf hij zelf een scherpe voorzet. De Oekraïense keeper kreeg de bal nog weg maar zag opeens Wijnaldum opdoemen. Die dacht niet na en roste de bal in de kruising. Het was de 1ste Oranje-goal op een eindronde in 2528 dagen.

Wijnaldum

Leeuw Wout Weghorst
We waren pas net bekomen van de 1-0 toen Leeuw Wout opstond. De bal kwam na weer een aanval via de rechterflank voor de voet van Weghorst en hij deed wat hij al zo vaak deed voor Wolfsburg: keihard scoren.

De leeuw brulde en ging gewoon door met aanvallen. De Oekraïners leken op een stel muizen die bang wegrenden voor de Oranjeleeuwen. Bijna was het weer Weghorst die scoorde maar hij vergat zijn voet tegen de bal te zetten bij een goed genomen corner van Depay.

Verslag gaat verder onder post
Drama in 4 minuten
Maar het was nog niet afgelopen. De sterspeler van Oekraïne Yarmolenko maakte op prachtige wijze de 2-1. Hij krulde de bal fraai in de kruising, al zag Maarten Stekelenburg er uit als een oude man toen hij naar de hoek dook.

Oranje was gewaarschuwd en moest niet te veel naar achteren lopen. Nederland deed dat alleen wel en het was ook direct raak bij de volgende Oekraïense kans. Yaremchuk kopte de bal tegen de touwen. In 4 minuten was het weer 2-2.

Er stonden nog 10 minuten op de klok en dus ging het Nederlands elftal weer op zoek naar die bevrijdende treffer. Wie anders dan Dumfries kroonde zich tot de held van de avond. De man die voor evenveel blijdschap als ergernis zorgde in aanloop naar zijn 1ste treffer voor Oranje. Hij kopte feilloos raak uit een voorzet van Nathan Aké. Dynamite Denzel zette de Johan Cruijff Arena in vuur en vlam.

Dumfries