Geen getoeter in de straten: Turkije verliest ook van Wales en ligt al bijna uit EK

Eimert Pruis • 21:54, 16-06-2021 / Laatste Update: 21:12, 04-01-2024

De verwachtingen waren voor dit EK nog hoger dan anders: Turkije zou weleens héél ver kunnen komen. Na 2 wedstrijden lijkt het al zo goed als over. Italië was eerst met 3-0 veel te sterk en woensdagavond was zelfs Wales een maatje te groot voor de Turken: 2-0. Aaron Ramsey en Connor Roberts waren de doelpuntenmakers.

Geen getoeter in de straten dus. Turkije werd vooraf door sommigen als 'dark horse' gezien voor het winnen van het EK. Overwinningen op Nederland en Noorwegen in de WK-kwalificatie sterkten die gedachte. Tegen Italië liet Turkije al zien dat ze totaal overschat werden en tegen het fysieke Wales was dit opnieuw het geval. Dat terwijl het stadion in Baku vol zat met Turkse supporters.

Turkije had de bal, probeerde het zeker, maar waren aanvallend onmachtig. De 35-jarige Burak Yilmaz kende een uiterst succesvol seizoen met Lille maar ruziet met de bal op het EK. Zo miste hij een gigantische kans in de 2e helft en schoot hij vanaf 5 meter de bal het stadion uit.

Slecht beeld, slechte wedstrijd

In de 1e helft was er veel irritatie bij de tv-kijker. Niet alleen over het vertoonde spel van beide ploegen. Want Wales deed ook niet veel. Maar ook vanwege beeldproblemen. Er was een groot gedeelte van de 1e helft slechts 1 camera beschikbaar, het geluid was slecht en het beeld viel soms helemaal weg.

Op het veld liet alleen Wales wat van zich zien. In de counter was het heel gevaarlijk via Gareth Bale en Ramsey. Eerst miste Ramsey nog 2 grote mogelijkheden om vervolgens alleen voor de keeper wel af te ronden.

Bale schiet lachwekkend hoog over

Na rust hetzelfde spelbeeld maar een stuk leuker. Turkije moest en ging vol op de aanval. Het spel golfde heen en weer en aan beide kanten werden kansen verprutst. De grootste prutser was wel Bale. Hij versierde zelf een penalty om vervolgens ongelooflijk hoog over te schieten.

Turkije drong aan, maar deed dat als een kip zonder kop en zonder enig idee. Het enige dat het opleverde waren corners, maar daarmee win je de wedstrijd niet. Zeker als dan ook nog eens Danny Ward een prachtredding in huis heeft op een kopbal van Merih Demiral.

In de laatste minuut werd het Turkije allemaal te veel en begon het knokken. Een flink opstootje in het strafschopgebied van Wales leverde uiteindelijk slechts wat gele kaarten op. En om het voor de Turken nog erger te maken scoorde Roberts ook nog een doelpunt in blessuretijd.