Italië is de grote EK-favoriet na zege op België in de kwartfinale

2 juli 2021

Getty Images

Italië is halve finalist op het EK 2020! In een wedstrijd die - qua namen op papier - ook de finale had kunnen zijn, werd België met 2-1 verslagen. En zo blijft Italië maar winnen, al voor de 5e keer dit EK. Lukt ze dat nog 2 keer? Spanje is in ieder geval de volgende horde, in de halve finale.


Voor dit EK begon behoorde Italië niet tot de topfavorieten. Frankrijk, België, Engeland: dát waren de kandidaten voor de titel. Meteen daaronder kwam Italië, met landen als Duitsland en Portugal. Maar nadat de Italianen keer op keer overtuigend wonnen, gingen ook zij tot de topfavorieten behoren. Zeker toen Frankrijk, Duitsland en Portugal werden uitgeschakeld.

Opeens fit als er wordt gescoord
Om de halve finale te bereiken, moest dus van titelkandidaat België worden gewonnen. Redelijk vroeg in de wedstrijd scoorde Giorgio Chiellini al voor de Italianen, maar die goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Nicolò Barella zorgde na 31 minuten spelen alsnog voor de 1-0.

Goaltje hier, pingeltje daar
Vlak voor rust was het chaos. Lorenzo Insigne schoot heerlijk raak en zo leek Italië met een riante voorsprong de rust in te gaan. Mooi: Ciro Immobile lag bij die goal geblesseerd op de grond, maar kon bij die goal 'opeens' weer opstaan.

Maar toen was daar de snelle Jérémy Doku, die de geblesseerde Eden Hazard verving in de basis. Doku snelde langs zijn verdediger en werd toen in de 16 neergehaald. Pingel, besloot de scheidsrechter. Big Romelu Lukaku maakte het buitenkansje af: 2-1.

'Even' de nul houden
In de 2e helft werd er niet meer gescoord. België probeerde het wel, maar je kent die Italianen. Als ze de nul moeten houden, moet je van grote huizen komen om te scoren. Dat lukte de Belgen niet. Op 6 juli speelt Italië de halve finale tegen Spanje.