Juich niet te vroeg: tegen Tsjechië heeft Oranje bijna net zulke beroerde statistieken als tegen Portugal

23 juni 2021

YES! Nederland hoeft in de 8e finale van het EK 2020 niet te ploeteren, strijden en onder te gaan tegen Portugal. De tegenstander van Oranje in Boedapest is Tsjechië. Maar moeten we daar eigenlijk wel blij mee zijn?


Dat we Cristiano Ronaldo en zijn Portugese makkers vrezen is niet meer dan terecht. Keer op keer bijt Nederland zich vast in 'A Seleção'. Welk land schakelde ons uit op het EK 2004? Wie elimineerde ons op het WK 2006 ín de 'Slag van Neurenberg'? Welke sluwe vossen grepen de Nations League-eindzege voor onze neus weg? Portugal. Portugal. Portugal.

Van de laatste 16 onderlinge duels won Nederland er maar 2. En verloor het er 8! Van de vorige 6 ontmoetingen verloren we er 4! En die 2 positieve resultaten waren slechts in friendly's, dat ook nog eens.

De statistieken van Nederland tegen Tsjechië


Maar ligt Tsjechië ons dan iets beter? Pakken we dat 'Národní tým' (Nationale team) keer op keer in met grote cijfers? Nou, dat valt vies tegen. Van Van de 11 eerdere clashes verloor Nederland er 5 en won het er maar 3. De vorige 2 wedstrijden leverden een 2-1 en 2-3 nederlaag op. Ai ai ai, dat zijn toch Portugese proporties...

EK 2004
Legendarisch was de ontmoeting op het EK 2004. De Tsjechen hadden een betesterk team met onder meer doelman Petr Cech, Tomas Rosicky, Pavel Nedved (winnaar Ballon d'Or in 2003), Jan Koller en Milan Baros. Geniet er hier van terug: