Kroatië doet NIET mee met Engeland en heeft GEEN plannen om te knielen

10 juni 2021

AFP
knie, racisme, Black Lives Matter, Kroatie, Engeland, Southage, EK

De 24 deelnemers aan het EK hebben zo hun verschillen in kwaliteit, tactiek en opvattingen over zaken naast het veld. Dit laatste gaat misschien wel het meest blijken kort voor de aftrap van duels op het toernooi. De ene ploeg knielt bijvoorbeeld wel, de andere niet. Kroatië valt in die laatste categorie.


Het knielen is gebruikelijk bij onder meer wedstrijden in de Premier League en vormt een eerbetoon aan de Black Lives Matter-beweging en de strijd tegen racisme. Een deel van de Engelse supporters is onderhand een beetje klaar met dit gebaar en laat dit ook duidelijk weten. Er klinkt inmiddels een fluitconcert als spelers knielen.

Scheuring
Dit gefluit zorgt voor nogal wat maatschappelijke discussie, waarna bondscoach Gareth Southgate zelfs een open brief schreef om uit te leggen waarom de spelers een kniebuiging doen. Southgate staat volledig achter zijn spelers en roept supporters op om hetzelfde te doen. Er dreigt zelfs een scheuring tussen spelers en aanhang.

Op enige solidariteit van Kroatië hoeft Southgate echter niet te rekenen. Kort voordat het duel in groep D op Wembley zondagmiddag (15.00 uur) wordt afgetrapt, blijven de Kroaten staan terwijl het Engelse elftal door de knie zakt. Dit kondigt de Kroatische voetbalbond aan in een verklaring.

Zelf kiezen
“De Kroatische voetbalbond en de nationale ploeg keuren alle vormen van discriminatie af. We respecteren ook het recht van ieder individueel en iedere organisatie om zelf te kiezen op welke manier een statement wordt gemaakt”, meldt de Kroatische KNVB.

“Wij vinden dat spelers het recht hebben om zelf te bepalen hoe zij met onderwerpen als racisme en discriminatie omgaan en of ze willen meedoen aan activiteit om hun mening te uiten. De spelers van Kroatië hebben voor het oefenduel met België besloten om respectvol te blijven staan tijdens het knielen van de Belgen.”

Context
“De voetbalbond van Kroatië heeft respect voor deze opstelling van de spelers en gaat de selectie niet verplichten om te knielen. Dit gebaar staat in de context van de Kroatische cultuur en traditie los van de strijd tegen racisme en discriminatie.”