Wie is die Emerson Palmieri van Italië eigenlijk?

6 juli 2021

Pro Shots

Emerson Palmieri is dinsdagavond in de halve finale tegen Spanje de vervanger van de geblesseerde Leonardo Spinazzola, de smaakmaker die tegen België uitviel. Emerson Palmieri heeft niet echt een Italiaanse naam, maar toch speelt hij Squadra Azzurra. Hoe komt dat en wie is die Emerson Palmieri eigenlijk?


Emerson werd geboren in Santos, Brazilië. De linksback van beroep speelde tot 2014 ook voor die voetbalclub, daarna begon zijn avontuur in Italië. Emerson Palmieri werd eerste verhuurd aan US Palermo en een jaar later aan AS Roma. Die club nam hem in de winter van 2017 definitief over van Santos.

Waarom Emerson voor Italië speelt


In 2017 was Gian Piero Ventura de bondscoach van Italië en hij was op zoek naar een linksback. Omdat Emerson in aanmerking kwam voor een Italiaans burgerschap, haalde Ventura hem over om voor de Squadra Azzurra te komen spelen. Op 29 maart 2017 maakte hij officieel de overstap van Brazilië naar Italië.

Zijn officiële debuut maakte Emerson echter door blessures pas een dikke 1,5 jaar later. Dat gebeurde op 10 september 2018 in de Nations League-wedstrijd tegen Portugal. Roberto Mancini, de huidige bondscoach, stelde hem toen op. Emerson debuteerde als speler van Chelsea, de club waar hij sinds eind januari 2018 speelt.

Bij Chelsea heeft Emerson eigenlijk een beetje dezelfde rol als bij het Italiaanse elftal, namelijk als reserve. Hij speelde sinds zijn debuut 18 interlands (met die van vandaag erbij), 3 daarvan waren op dit EK.

Emerson Palmieri - © Getty Images