Wie stopt Italië? Italianen maken Bolognese van Zwitserland en zetten EK-zegetocht voort

Eimert Pruis • 00:51, 17-06-2021 / Laatste Update: 21:29, 07-01-2024

Italië heeft zich ontpopt tot dé te kloppen ploeg op dit EK. De Italianen maakten woensdagavond Bolognese van Zwitserland, dat blij mocht zijn dat het slechts bij 3-0 bleef. Manuel Locatelli maakte er due. En natuurlijk scoorde ook Ciro Immobile.

Locatelli, de vervanger van de niet fitte Marco Verratti, speelde geweldig. Eerst stond de middenvelder van Sassuolo aan het einde van een swingende aanval en in de 2e helft schoot hij fraai raak van afstand.

Van outsider tot favoriet

De Italianen waren al een gevaarlijke outsider voor de titel maar zijn nu samen met België en Frankrijk de grote favorieten voor de Europese titel. Italië is al bijna 30 wedstrijden lang ongeslagen in eigen land en spelen de groepswedstrijden in Rome. De openingswedstrijd tegen Turkije was al een eenvoudige prooi voor La Squadra Azzurra, het 2e duel tegen Zwitserland was zo zeer nog makkelijker.

Althans zo leek het. Want vanaf minuut 1, of ja eigenlijk al bij het volkslied, droop de passie en inzet ervan af. Aanval na aanval legden de Italianen op de mat. Na ruim een kwartier leek Giorgio Chiellini Italië op voorsprong te zetten met een hard knal in de kluts. Hij raakte echter de bal eerst met zijn arm: afgekeurd.

Slechts 1-0 bij de thee

Na 25 minuten was het alsnog raak. Via een paar schijven kwam de bal bij Domenico Berardi en die vond zijn ploeggenoot bij Sassuolo Locatelli, die binnen tikte. Italië ging gewoon door met aanvallen en Zwitserland deed werkelijk niets in de 1ste helft. Opgelucht haalden de Zwitsers adem toen de rust werd gehaald met 1-0.

Dan heb je met pijn en moeite de theepauze gehaald, krijg je vlak na rust direct alsnog een doelpunt om de oren. Locatelli was wederom de dader. Hij zag een open hoek en prikte vanaf afstand de bal in dat gaatje. Het grote gezang in Rome zwol aan en de tv-kijker thuis hoopte op nog meer doelpunten.

Smaakmaker

De zovele Italiaanse supporters moesten even geduld hebben maar er kwam nog 1 doelpunt. En wie anders dan Immobile was de maker. De topspits van Lazio voelt zich uiteraard thuis in zijn stadion en schoot een paar minuten voor het einde de derde Italiaanse treffer binnen. Zijn 2e alweer van dit EK. En Italië dat gaat verder op dit EK en viert voorlopig feest. Want er kan weleens heel veel in het Italiaanse vat zitten. Italië is niet alleen in de keuken, maar ook op dit EK de grote smaakmaker.