Wie was Ferenc Puskás (en waarom is het stadion in Boedapest naar hem vernoemd)?

27 juni 2021

Getty Images
Wie is Puskas

Nederland speelt tegen Tsjechië in de Hongaarse Puskás Aréna. Dat stadion is vernoemd naar de legendarische Ferenc Puskás. Maar wie is de beste man eigenlijk? Het is niet gek dat je hem niet kent, aangezien zijn carrière tot en met 1967 duurde.


Wie was Ferenc Puskás?


Er is niet alleen een stadion naar de Hongaarse spits vernoemd, ook een award. De FIFA Ferenc Puskás Award, welteverstaan. Die gaat naar het mooiste doelpunt van het jaar in alle competities. Giovanni van Bronckhorst (WK 2010) en Robin van Persie (WK 2014) werden al eens genomineerd voor de prijs.

Goalgetter
Puskás scoorde evenveel als dat-ie wedstrijden speelde. Eerst deed hij dat in Hongarije, bij Boedapest Honvéd. Hij scoorde 360 doelpunten in 352 wedstrijden voor die club. Daarna ging Puskás naar Real Madrid, waar hij 180 wedstrijden voor speelde (156 goals). Ook voor het Hongaarse elftal liep hij bijna 1-op-1: 84 goals, 85 potjes.

Trainer
Later was Puskás nog trainer, maar hij coachte nooit echt noemenswaardige clubs (en won ook geen grote prijzen). Puskás is overigens in 2006 al overleden.