50 Oranjefans GRATIS naar het WK in ruil voor content op sociale media
i

Getty Images

50 Oranjefans GRATIS naar het WK in ruil voor content op sociale media

Rick Kraaijeveld • 16:13, 30-10-2022

NOS heeft documenten in handen gekregen van Oranjefans die naar Qatar gaan op kosten van het land. De WK-organisatie mag hun sociale media-kanalen gebruiken voor marketingdoeleinden en de fans moeten ook 'beledigende' commentaren rapporteren. Wanneer fans zich niet aan deze voorwaarden houden kan de hele overeenkomst alsnog de prullenbak ingegooid worden. De WK-organisatie heeft het zelf ook over 'het versterken van onze boodschap'.

Het is voor het eerst dat een organiserend land reis- en verblijfkosten van 'gewone fans' financiert. Normaal werd dit alleen voor oud-voetballers en influencers gedaan. Aan de financiering zitten dus wel veel regels. Onder andere dat de organisatie beheer heeft over jouw sociale media. Je moet posten en reposten, met allemaal bepaalde voorwaarden - die te zien zijn in het artikel van de NOS. Mochten posts niet in lijn zijn met de richtlijnen van de organisatie dan moet de post verwijderd worden. De kanalen van elke fan worden gemonitord door de organisatie.

Slechte reputatie

De slechte reputatie van het land is voor velen geen sta-in-de-weg om deze overeenkomst aan te gaan. Een fan zei tegen de NOS: "Ik had bedenkingen bij Qatar als bestemming, maar als je zo gaat denken kan je nergens meer naartoe." Een andere fan vond alle verplichtingen juist de druppel om het níét te doen. De verleiding was wel groot, liet die fan weten. "Maar dat we een document met allerlei verplichtingen en beperkingen moesten ondertekenen, was voor ons de druppel. Daarmee zouden we echt een uithangbord worden van Qatar, dat willen we niet."

Contracten

Ewoud Kervel en Leon van der Wilik zijn de zogeheten 'Fan Leaders' van Nederland en mochten de 50 gelukkigen uitkiezen. Ook zij hebben dus het contract ondertekend dat NOS heeft gezien. De KNVB wilde niet in gaan op vragen over dit onderwerp en verwees door naar de WK-organisatie. De fans reizen en verblijven dus gratis in Qatar. Ze dienen aanwezig te zijn bij de openingsceremonie en de openingswedstrijd.

Van der Wilik verzekerde dat ze volledig vrij zijn in wat ze mogen doen. "We hoeven nooit ergens over te liegen of dingen te verzwijgen. We mogen onszelf zijn met respect voor hun cultuur. Dat is persoonlijk gegarandeerd, want zonder die voorwaarde waren we nooit akkoord gegaan." Bij Van der Wilik was er weinig twijfel of hij wel moest gaan of niet: "Ik vind zelf dat sport en politiek gescheiden moeten blijven. Daarom gaan wij er gewoon naartoe als fans."