Afrika Cup | Chaos in de slotfase: Egypte door, Ghana in de wachtkamer in Groep B
Mohammed Kudus van Ghana / Pro Shots

Afrika Cup | Chaos in de slotfase: Egypte door, Ghana in de wachtkamer in Groep B

23:05, 22-01-2024 / Laatste Update: 23:05, 22-01-2024

Ivoorkust was misschien wel beter dan Equatoriaal-Guinea op maandagavond, maar verloor toch met liefst 4-0. Het gastland van de Afrika Cup zit nu in de wachtkamer en hoopt bij de beste vier nummers drie te zitten, om zich toch te plaatsen voor de knock-outfase. Ook Egypte is nog niet zeker van de achtste finale.

Ivoorkust was dus lang sterker dan Equatoriaal-Guinea, maar eindigt de groepsfase met drie punten. Het land van onder andere Ibrahim Sangaré moet nu afwachten of er twee nummers drie zijn met minder punten of een slechter doelsaldo. Ivoorkust zat als gastland in Groep A en moet dus de uitslagen in de andere vijf poules afwachten.

Op het andere veld won Nigeria met 1-0 van Guinee-Bissau, dat met nul punten kansloos onderaan eindigde in de poule. Nigeria eindigde samen met Equatoriaal-Guinea bovenaan in Groep A met 7 punten, maar heeft een stuk minder doelsaldo: +5 om +2. Bij Nigeria stond oud-Ajacied Calvin Bassey in de basis, bij tegenstander Guinee-Bissau stond oud-Feyenoorder Edgar Ié centraal achterin.

Groep B

Kaapverdië is later op de maandagavond groepswinnaar geworden in Groep B. Het Rotterdams getinte Kaapverdië speelde na een knotsgekke slotfase met 2-2 gelijk tegen Egypte. Kaapverdië eindigde zo op zeven punte, Egypte op drie. Die drie punten bleken genoeg voor de tweede plek.

De tweede plek in Groep B leek heel lang naar Ghana te gaan, dat 2-0 voorstond tegen Mozambique. Maar die wedstrijd eindigde nog in 2-2, waardoor Ghana op slechts twee punten eindigt. Het is nog maar de vraag of het land terug te zien is in de achtste finale van de Afrika Cup. Ghana moet dan bij de vier beste nummers drie eindigen.