Ajax kweekt vertrouwen tegen dramatisch Vitesse en scoort 5 keer

Rick Kraaijeveld • 23:58, 25-11-2023 / Laatste Update: 14:40, 07-01-2024

Ajax heeft zaterdagavond in eigen huis met gemak van Vitesse gewonnen. Het werd 5-0 voor de Amsterdammers die het met een lege F-Side moesten doen. Kenneth Taylor, Jorrel Hato, Kristian Hlynsson, Chuba Akpom waren de doelpuntenmakers. Eén maal werd Ajax door Vitesse geholpen via een eigen doelpunt. Ajax klimt met deze overwinning het linkerrijtje weer in.

Ajax kende een bliksemstart in de Johan Cruijff Arena. Al na 3 minuten werd er gescoord. Jorrel Hato zette de goal zelf op en schoof door tot de helft van Vitesse. Hij speelde Steven Bergwijn in op links, die hem fijn klaarlegde voor Hato die alleen maar tegen de bal aan hoefde te lopen. Dit was zijn 1e goal voor Ajax in de hoofdmacht. Hij is sinds Ryan Gravenberch in 2020 de jongste doelpuntenmaker voor Ajax met 17 jaar en 263 dagen.

Onstuimig begin

Nog voor de 10e minuut dacht Vitesse de gelijkmaker gescoord te hebben. Hamulic schoot de bal op magnifieke wijze in de goal, maar deze werd afgekeurd wegens buitenspel. De VAR keek er nog naar, maar het was zo onduidelijk dat zij geen uitsluitsel gaven. Vitesse was nog niet bekomen van deze klap of ze mochten alweer vissen. Kenneth Taylor werd in de 16 ingespeeld en legde de bal panklaar voor de IJslander Hlynsson. Die nam de bal nog 1 keer mee en schoot de bal langs Room. 2-0 voor Ajax binnen het kwartier!

Eigen goal

Tot de rust was het een beetje ingekakt in Amsterdam, na zo'n vlammend kwartier. Maar na rust was het weer opletten geblazen. Na 5 minuten stond Ajax op 3-0. Steven Berghuis sneed een bal gevaarlijk aan de 16 in. Taylor kon de bal niet meer raken, Akpom ook niet ook al dacht hij van wel. Maar via de teen van verdediger Dominik Oroz ging de bal alsnog langs doelman Eloy Room.

Vitesse gaf het vanaf dat moment op en het was prijsschieten voor Ajax. De eerstvolgende in de rij: alsnog Chuba Akpom. Er kwam een hoge bal de 16 in en hij werd totaal niet gedekt. Hij kon makkelijk inkoppen bij de 2e paal. De laatste goal kwam op naam van Taylor. In de 16 kapte hij zijn verdediger mooi uit waarna hij de bal hard binnenschoot.