Amateurscheidsrechters dromen van absolute top: 'Als ze niet luisteren, mogen ze douchen'
Özge Avci (derde van links) en Ruben van Klinken (tweede van rechts) met de andere winnaars © ARAG

Amateurscheidsrechters dromen van absolute top: 'Als ze niet luisteren, mogen ze douchen'

Bart van der Wijst • 20:05, 02-02-2024 / Laatste Update: 20:14, 02-02-2024

De amateurscheidsrechter is een uitstervend ras. Veel mensen passen voor dat werk omdat ze geen zin hebben om negentig minuten lang af te worden gezeken. Maar Ruben van Klinken (17) en Özge Avci (27) zijn een uitzondering. Zij bestormen de scheidsrechterstop en zijn al hard op weg. In 2023 werden zij uitgeroepen tot Amateurscheidsrechter van het Jaar.

Begin januari ontvingen Van Klinken, Avci en nog twee anderen de prijs. De winnaars moesten hun verhaal pitchen aan een jury bestaande uit onder anderen scheidsrechter Serdar Gözübüyük, assistent-scheidsrechter Franca Overtoom en journalist Sjoerd Mossou. Ook kregen ze vragen over FairPlay.

Jonkie tussen de oudjes

De pas 17-jarige Van Klinken floot dit seizoen al regelmatig amateurwedstrijden van volwassenen, maar is eigenlijk nog actief in de jeugd. Wat hem zo'n groot talent maakt? "Ik vind vooral dat ik benaderbaar ben, een praatje kan maken met de spelers. Dat ik ze mee krijg in de beslissingen die ik maak en spelers minder snel boos worden als ik een overtreding tégen ze fluit", zegt Van Klinken tegenover deze site.

Hoewel Van Klinken een jeugdscheidsrechter is, floot hij al regelmatig de grote mannen. "Bij de eerste keer was dat wel even een spannend momentje, maar tijdens de wedstrijd ging dat wel weg", herinnert hij zich. "Ze hebben wel respect voor mij, dat ik op zo’n jonge leeftijd tussen al die ouwe bokken sta. Dat merk ik ook in het veld, hoe ze reageren op mij; eerst vliegen ze uit de pan, om twee minuten later een schouderklopje te geven."

Respect voor de scheidsrechter

Van Klinken heeft een simpele manier om respect af te dwingen. "Door gewoon mezelf te blijven. In de bestuurskamer een normaal praatje houden met de trainers, niet altijd al te serieus blijven. Een grapje op zijn tijd kan geen kwaad", verzekert hij. Ook zijn voetbalachtergrond speelt mee. De jonge scheids speelt zelf nog en is niet vies van een woordje richting de arbitrage. "Als ik zelf speel kan ik ook wel eens flink boos worden op de scheidsrechter, dus andersom weet ik beter hoe ik daar mee om moet gaan."

Tijdens grote wedstrijden let Van Klinken niet specifiek op de scheidsrechter. "Wel hoe ze met een situatie omgaan, maar meestal kijk ik gewoon als voetbalsupporter", vertelt hij. Een van zijn voorbeelden is Bas Nijhuis. "Hoe hij fluit vind ik wel mooi, niet te snel de gele kaart willen trekken." Van Klinken hoopt net als Nijhuis ooit Eredivisie te fluiten. "Als ik volgend seizoen definitief de overstap maak naar de senioren, hoop ik snelle stappen te kunnen maken."

Vrouwelijke scheidsrechter tussen de mannen

Het verhaal van Avci is bijzonder. Niet zozeer dat ze als vrouw regelmatig mannenwedstrijden leidt, maar dat ze het fluitje van haar vader overnam. "Hij begon met fluiten en heeft later zijn fluitje vanwege medische redenen fysiek aan mij overhandigd. Hij is gestopt en ik ben ermee verder gegaan", blikt Avci terug. Haar vader is dan ook trots dat zijn dochter de prijs won. "Voor hem is het nog specialer dan voor mij", aldus de scheidsrechter. "Hij wil natuurlijk dat ik verder kom, maar dat ik deze stap al heb gezet is voor hem heel bijzonder."

Avci vindt het leuker om de mannen te fluiten dan de vrouwen. "Daar haal ik de meeste potentie uit, daar word ik beter van. Bij de vrouwen hoef ik alleen mijn armen te bewegen voor een ingooi, that's it", zegt ze. Avci is ook bezig om handhaver te worden en dat helpt haar op het veld. "Dat leert me om dingen die gezegd worden makkelijker los te laten."

Leren van de profs

Avci is ambitieus en zelfverzekerd. "Het ligt aan jezelf. Hoe zit het met de motivatie en potentie, bij mij is dat hoog", garandeert Avci, die met bovengemiddelde interesse naar de scheidsrechters kijkt tegenwoordig. "Het is heel raar, want vroeger keek ik altijd naar de spelers. Maar nu kijk ik alleen naar de scheids. Waar loopt de scheids? Wat voor kleur heeft hij aan? Wat zijn de voorbereidende taken? Dat is allemaal mooi om te zien", vindt Avci.

Avci is een duidelijke scheidsrechter, vindt ze zelf. "Streng hoeft niet per se, maar ik stel wel grenzen en weet waar ik voor sta. En als daar niet naar wordt geluisterd mogen spelers lekker gaan douchen", benadrukt Avci, die het liefst zo veel mogelijk door laat gaan. "Een scheidsrechter moet eigenlijk onzichtbaar blijven op het veld."

Alle winnaars

  • Vrouwelijke KNVB-scheidsrechter: Özge Avci (27)
  • Mannelijke KNVB-scheidsrechter: Ruben van Klinken (17)
  • Vrouwelijke Verenigingsscheidsrechter: Sylvia Hoogervorst (44)
  • Mannelijke Verenigingsscheidsrechter: Piet van Montfort (82)
  • Talent van het Jaar: Stijn Nieboer (17)