Scheidsrechter Bas Nijhuis door het stof na VAR-optreden bij RKC - Sparta: 'Had ik niet moeten doen'
Scheidsrechter Bas Nijhuis was de VAR bij RKC - Sparta. ©Pro Shots

10:29, 30-01-2024

Scheidsrechter Bas Nijhuis heeft voor het eerst gereageerd op zijn beslissing om als VAR in te grijpen tijdens de wedstrijd RKC - Sparta op zaterdagavond. Hij besloot arbiter Alex Bos naar het scherm te roepen na licht contact in het strafschopgebied, waardoor Sparta in de slotfase een penalty kreeg.

Nijhuis zat maandagavond bij Vandaag Inside om zijn actie te verklaren. In de tachtigste minuut liet Nijhuis, die de VAR was, het spel stil leggen door scheidsrechter Bos. Hij had contact gezien tussen Reuven Niemeijer van RKC en Spartaan Tobias Lauritsen. Maar het contact was zo licht, dat niemand na afloop begreep waarom dat een penalty was. Scheidsrechter Bos had zelf ook het spel al door laten gaan.

Dat uitgerekend Nijhuis er wel een penalty in zag, wekte de woede van veel RKC-spelers. Nijhuis staat erom bekend nauwelijks te fluiten en veel duels door te laten gaan. Nijhuis begrijpt de woede wel. "Ik had de scheidsrechter niet naar het scherm moeten halen. Ik had dat niet moeten doen", was hij eerlijk bij Vandaag Inside. "Ik had gewoon moeten zeggen dat hij door kon laten spelen."

Strijd tegen degradatie

Voetbalanalist Johan Derksen vond het een 'oerstomme' beslissing van Nijhuis. "RKC is een club die strijdt tegen degradatie. Door deze actie van Nijhuis kost het die ploeg twee punten. Die kunnen aan het einde het verschil maken tussen degraderen of niet." RKC stond in de tachtigste minuut nog met 1-0 voor tegen Sparta, maar wel met een man minder. Na de penalty, die werd gescoord door Kitolano, eindigde de wedstrijd in 1-1.