AZ moet de bergschoenen pakken: eerste Europese tegenstander komt uit Andorra
i

Getty Images

AZ moet de bergschoenen pakken: eerste Europese tegenstander komt uit Andorra

Martijn Baars • 21:39, 03-08-2023 / Laatste Update: 22:27, 11-12-2023

AZ weet eindelijk wie de tegenstander wordt in de 3e voorronde van de Conference League. Donderdagavond maakte FC Santa Coloma een heerlijke comeback in de 2e voorronde en meldde zich na verlenging als de 1e club waar AZ mee moet afrekenen op jacht naar de groepsfase.

Santa Coloma, een club uit Andorra, is al jaren een bekende naam voor de mensen die de Europese voorrondes volgen. Bijna altijd zien we dergelijke clubs stranden in de eerste voorrondes van een Europees toernooi. Maar met de komst van de Conference League komen clubs als Santa Coloma ineens ook een rondje verder. Dat is nu dus het geval, ware het niet dat daar dus een flinke comeback voor nodig was.

Pyreneeën

In de heenwedstrijd in Montenegro, tegen het even nietige Sutjeska, had Santa Coloma vorige week nog met 2-0 verloren. Maar in eigen huis, gelegen tussen de toppen van de Pyreneeën (je kent die bergen wel van je vakantie naar Frankrijk of Spanje), draaide de club het helemaal om.

Verlenging

Na 35 minuten opende Mario Mourelo de score en in de 71e minuut was de 2-0 nederlaag weggeveegd. Marc Nierga was nu de doelpuntenmaker. Al vroeg in de verlenging besliste Santa Coloma de wedstrijd via Ivan Garrido: 3-0.

Eerst uit

AZ mag de bergschoenen dus uit de kast halen. Op 10 en 17 augustus spelen de Alkmaarders tegen de club uit Andorra. Het stadion van Santa Coloma ligt op ruim een kilometer hoogte. AZ speelt eerst uit en daarna in het eigen AFAS Stadion.