Zo kan AZ Nederland helpen aan de 5e plek bij de coëfficiënten
i

ANP

Zo kan AZ Nederland helpen aan de 5e plek bij de coëfficiënten

Brian Vesseur • 20:21, 21-04-2023 / Laatste Update: 01:49, 12-12-2023

Het is in theorie nog mogelijk: de 5e plek bij de coëfficiënten. Die plek geeft recht op 3 tickets voor de groepsfase van de Champions League én op 1 voorrondeticket van de Champions League. Momenteel heeft Frankrijk die plek in handen: dit moet AZ de komende periode presteren om de 5e plek op de coëfficiënten aan Nederland te geven.

De Europese toernooien zijn bij de halve finales aanbeland en Nederland heeft met AZ nog een troef in handen. Alle Franse clubs zijn uitgeschakeld in de Champions League, Europa League en Conference League. We kunnen moeilijk gaan doen met cijfers, maar AZ wacht een simpele taak om Nederland aan die 5e plek te helpen.

LEES OOK: AZ wint na penalty’s van Anderlecht! Voor het eerst sinds 2005 naar Europese halve finale

Nederland naar plek 5 bij coëfficiënten

AZ moet vanaf nu alles winnen om die 5e plek namens Nederland bij de coëfficiënten van Frankrijk over te nemen. Dat betekent dat het in de halve finale van de Conference League 2 keer met West Ham United moet afrekenen en in de finale ook binnen 120 minuten moet winnen. De andere halve finale gaat tussen Fiorentina en FC Basel.

Nederland mag Basel alvast wel bedanken, want de Zwitsers schakelden Nice uit in de kwartfinale van de Conference League. Nice was het laatst overgebleven team in Europa namens Frankrijk.