AZ staat voor dilemma in 'heet' Warschau: jonge keeper Owuso-Oduro (19) of ervaren Hobie Verhulst?
i

Pro Shots / George Deswijzen

AZ staat voor dilemma in 'heet' Warschau: jonge keeper Owuso-Oduro (19) of ervaren Hobie Verhulst?

Martijn Baars • 13:06, 13-12-2023 / Laatste Update: 17:15, 05-01-2024

Vanwege de blessure van Mathew Ryan speelt AZ donderdag in de cruciale wedstrijd tegen Legia Warschau met een reservekeeper. Kiest coach Pascal Jansen ervoor om het 19-jarige keeperstalent Rome-Jayden Owusu-Oduro te laten debuteren of gaat hij toch voor de meer ervaren Hobie Verhulst? "Het is toch een risico voor een trainer."

Het kan er voor AZ in Warschau hard aan toegaan tegen Legia Warschau. Er zijn sowieso geen AZ-fans mee door de rellen rond de eerste wedstrijd in Alkmaar. Toen raakten supporters slaags met de politie en werden er zelfs twee spelers van Legia gearresteerd. Als de Polen al niet per se willen winnen van AZ om sportieve redenen, dan is het wel om wat er allemaal in Alkmaar is gebeurd. De ploeg van trainer Pascal Jansen moet bovendien winnen om Europees te overwinteren.

Ghanese en Surinaamse roots

De club heeft dus een heet avondje voor de boeg en in die omstandigheden zou Rome-Jayden Owusu-Oduro zomaar zijn debuut kunnen maken, want eerste keeper Mathew Ryan blesseerde zichzelf afgelopen zondag en is er niet bij. Owusu-Oduro, de geboren Purmerender met Ghanese en Surinaamse roots, staat bekend als een van de grootste keeperstalenten van Nederland.

Al voor hete(re) vuren gestaan

Ook speelde hij afgelopen seizoen een belangrijke rol in de Youth League-winst van de jeugdploeg van AZ door strafschoppen te stoppen. Hij keepte tijdens dat toernooi al in een vijandig stadion in Belgrado en stond ook onder de lat in het legendarische Argentijnse stadion La Bombonera, waar de fans van Boca Juniors achter hem hoog in de hekken hingen.

Hobie Verhulst

Maar Owusu-Oduro is ook pas 19 jaar, kreeg in de afgelopen twee wedstrijden met Jong AZ in de eerste divisie maar liefst negen doelpunten tegen en de officiële tweede keeper Hobie Verhulst is er ook nog. Die is 30 en speelde sowieso al veertien Europese wedstrijden.

"Ik moest eigenlijk denken aan Job Bulters", zegt Kees Luijckx, die erbij was toen de destijds 20-jarige doelman in 2006 zijn basisdebuut maakte in het eerste elftal van AZ in de Kuip tegen Feyenoord. AZ verloor en Bulters maakte geen goede indruk. De doelman, ook jeugdinternational, brak niet door bij AZ en zou zijn carrière vroeg beëindigen.

Gedrag op training

"Voor Job kwam het destijds te vroeg, maar dat hoeft voor Owusu-Oduro helemaal niet zo te zijn. Die staat bekend als een groot talent en dat hij wedstrijden in Buenos Aires en Belgrado heeft meegemaakt, is ook positief. Het lijkt me dat de trainer het laat afhangen van gedrag op de training, nadat bekend was geworden dat Ryan geblesseerd was geraakt. Wordt hij al zenuwachtig of gaat hij goed om met het nieuws?"

Owusu-Oduro leek zich al te kunnen gaan opmaken voor een snel debuut. Ryan zou sowieso wedstrijden in januari gaan missen, omdat hij met Australië meedoet aan de Azië Cup. Het leek een ideaal scenario om de talentvolle keeper alvast te laten wennen. Nu lijkt dat debuut dus nog eerder te komen. En dan komt zondag ook nog de soevereine koploper PSV op bezoek.

Khalid Sinouh

"Het zijn geen ideale omstandigheden en dat is dan toch een risico voor een trainer", zegt voormalig AZ-keeper Khalid Sinouh, die destijds in de Kuip werd vervangen door de jonge Bulters. "Liever debuteer je tegen Excelsior, win je ruim en heeft niemand het meer over die ene fout van jou. Maar Rome heeft op Job voor dat hij al best ervaring heeft opgedaan in de eerste divisie. En die ervaringen in de Youth League helpen ook. Maar het blijft een jonge keeper en keepen is een ervaringsvak."