AZ veroordeeld gedrag supporters onderweg naar Johan Cruijff ArenA
i

Getty Images

AZ veroordeeld gedrag supporters onderweg naar Johan Cruijff ArenA

Rick Kraaijeveld • 17:11, 07-05-2023 / Laatste Update: 09:12, 12-12-2023

AZ Alkmaar heeft gereageerd op het gedrag van 154 fans uit Alkmaar die zaterdag zijn aangehouden in de metro onderweg naar het treffen tussen AZ en Ajax in de Johan Cruijff Arena. De groep zong daar antisemitische liederen en negeerden verschillende bevelen van de politie.

De club is uiteraard ontdaan na dit voorval. "AZ verwerpt en veroordeelt dat een klein deel van de aanhang zaterdagavond onderweg naar het stadion kwetsende spreekkoren heeft geuit", valt te lezen op hun website. "De club keurt opruiend gedrag en discriminatie in welke vorm dan ook ten strengste af en neemt nadrukkelijk afstand van degenen die zich hieraan schuldig hebben gemaakt."

Amsterdam heeft er genoeg van

Ook de gemeente Amsterdam heeft er schoon genoeg van. Burgemeester Femke Halsema noemt het gedrag onacceptabel. "Het is extra pijnlijk dat dit gebeurde zo kort na de herdenking op 4 mei.

CIDI

Er is een onderzoek gestart door de politie. AZ heeft gezegd de volledige medewerking te verlenen waar nodig. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft ook gereageerd op de ontwikkelingen. Men spreekt over een "Heel goede actie", wat betreft het onderzoek. "Ook in het voetbal mogen we antisemitisme niet normaal vinden. Deze antisemitische spreekkoren werken namelijk door in andere delen van de maatschappij."