AZ wint na penalty's van Anderlecht! Voor het eerst sinds 2005 naar Europese halve finale

ProShots

Emiel Versteeg • 23:47, 20-04-2023 / Laatste Update: 22:55, 11-12-2023

AZ is door naar de halve finale van de Conference League. De wedstijd in Alkmaar werd besloten op penalty's nadat AZ al na een kwartier op 2-0 stond. Over 2 wedstrijden was de stand 2-2, maar AZ won van Anderlecht op penalty's (4-1). In de halve finale speelt AZ tegen KAA Gent of West Ham United.

Het is voor het eerst sinds 2005 dat AZ een Europese halve finale behaalt. Toen speelden de Alkmaarders in de halve finale van de UEFA cup tegen Sporting Lissabon. Lees hieronder hoe AZ de halve finale bereikte!

Snelle goals voor de Alkmaarders

Al na 5 minuten was het raak voor de thuisploeg. Na een overtreding van Anderlecht in de eigen 16 mocht Vangelis Pavlidis naar de stip. De Griek schoot raak en de comeback werd gestart. Bekijk de openingstreffer hieronder:

Nog geen 10 minuten later stak Jens Odgaard Pavlidis weg. De Griek kwam 1 op 1 met Bart Verbruggen en wist de 2e goal van de avond te maken. Bekijk hieronder de 2-0:

Kans op kans voor AZ

Het leek erop dat AZ volledig over Anderlecht heen ging denderen, maar niets bleek minder waar. Na de 2e goal van Pavlidis kreeg AZ veel kansen, maar er wilde geen goals meer vallen. Vlak voor het eind van de reguliere speeltijd kopte Milos Kerkez in de 86ste minuut de bal tegen de paal.

AZ had in de hele wedstrijd 21 schoten, waarvan 7 op doel. Anderlecht wankelde duidelijk, maar kreeg het voor mekaar om een verlenging af te dwingen.

Ook geen winnaar na verlenging

Het spelbeeld veranderde in de verlenging niet: AZ viel aan en Anderlecht counterde wanneer mogelijk. Het was al snel duidelijk dat Anderlecht graag naar een penaltyreeks wilde. De lijstjes voor de penalty's werden al snel in de 2e helft van de verlenging gemaakt door de beide trainers.

Penalty's

Captain Jordi Clasie nam de 1e penalty voor de thuisploeg waarna hij het publiek motiveerde nog voor de laatste paar minuten achter het publiek te gaan staan. Jan Vertonghen nam de 1e penalty voor Anderlecht. Dat had ie beter niet kunnen doen, want Mathew Ryan keerde de inzet van de Belg.

Ryan bleek goud waard voor de Alkmaarders, hij pakte ook de 3e penalty van Anderlecht. Mexx Meerdink schoot vervolgens de 4e penalty van AZ binnen en daarmee schoot hij de thuisploeg naar de halve finale van de Conference League. Een mooi eind van een zenuwslopende pot.