AZ zonder Jesper Karlsson en met nieuwe aanvoerder op weg naar voorronde Conference League
i

ANP

AZ zonder Jesper Karlsson en met nieuwe aanvoerder op weg naar voorronde Conference League

Sjors Tanis • 19:47, 20-07-2022 / Laatste Update: 06:08, 12-12-2023

Het ging de laatste weken vooral over de ene na de andere miljoenentransfers bij Ajax, PSV en Feyenoord, maar AZ komt donderdag als 1e Nederlandse club in actie in een officiële wedstrijd. In de voorronde van de Conference League speelt het thuis in Alkmaar tegen Tuzla City, een club die voor het eerst actief is buiten de eigen landsgrenzen.

AZ moet het doen zonder Jesper Karlsson. De belangrijkste speler van het vorige seizoen heeft nog steeds een spierblessure en kwam de hele voorbereiding niet in actie.

Reactie trainer Jansen

Het gemis van de Zweed is een flinke domper voor AZ. De aanvaller was vorig seizoen nog goed voor 15 goals en 13 assists. "Hij heeft nog wel wat tijd nodig", zei trainer Pascal Jansen volgens het Algemeen Dagblad woensdagmiddag tijdens het persmoment in aanloop naar de wedstrijd. "Ik kan ook nog niet zeggen of hij de start van het eredivisieseizoen haalt. Jesper en de medische staf werken er dag en nacht aan."

Aanvoerder

Nieuws was er ook op het gebied van het aanvoerderschap. Bruno Martins Indi neemt die taak over van Owen Wijndal, die naar Ajax is vertrokken. "Bruno was vorig seizoen al onze 2e man. Hij is een teamspeler bij uitstek en is echt een verlengstuk van mij en de rest van de technische staf", aldus Jansen.

Ook op keepersgebied heeft Jansen een beslissing genomen. Donderdagavond tegen Tuzla staat Hobie Verhulst op doel. Daarmee wordt 1e doelman Peter Vindahl gepasseerd.