België toont zich solidair met Zweden: wil afzien van restant EK-kwalificatiewedstrijd
i

Getty Images

België toont zich solidair met Zweden: wil afzien van restant EK-kwalificatiewedstrijd

Rick Kraaijeveld • 19:28, 17-10-2023 / Laatste Update: 08:21, 08-01-2024

De Belgische bond heeft aangegeven dat ze het restant van de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden. Zweden had dit al aangegeven, na de aanslag van gisteren op 2 supporters van Zweden. "We willen respect tonen voor wat er gebeurd is", zegt de voorzitter van de bond Manu Leroy tegen Le Soir.

De wedstrijd werd in de rust gestaakt toen de Zweden hoorden dat er 2 landgenoten waren doodgeschoten. Normaal wil de UEFA dan dat de wedstrijd zo gauw mogelijk uitgespeeld wordt, maar dat wordt lastig aangezien Zweden alweer terug naar huis is. De Zweden hadden aangegeven geen trek te hebben de wedstrijd uit te spelen, omdat zij ook al geen belangen meer hebben in de groepsfase.

België

België heeft die nog wel, maar denkt daar momenteel niet aan. "We zullen niet aandringen op een forfait", zei Leroy. "We gaan ons niet vasthouden aan onze plek als groepshoofd, op een bepaald moment moeten moraal en ethiek de bovenhand nemen", legde Leroy uit. België kan als groepshoofd het EK in, maar dan moeten ze wel 1 van de 5 beste groepswinnaars van de kwalificatie zijn. Daarvoor is een gelijkspel tegen Zweden niet fijn, maar in deze situatie geeft België daar niets om.

België staat momenteel bovenaan in de groep en heeft alleen Oostenrijk nog als concurrent. Daarom zijn zij ook partij in de zaak wat betreft deze wedstrijd. Ook zij zullen afwachten wat er nu zal gebeuren met de wedstrijd. De Belgische bond gaat contact opnemen met de Zweedse en Oostenrijkse bond. Volgens Het Nieuwsblad heeft de UEFA geen vaste regels voor situaties waarin beide ploegen niet meer willen spelen.