Belgische voetballers knuffelen zich arm: al meer dan 53.000 euro aan boetes
i

BELGA

Belgische voetballers knuffelen zich arm: al meer dan 53.000 euro aan boetes

Martijn Baars • 11:59, 09-02-2021 / Laatste Update: 18:25, 04-01-2024

Eind december voerde de Belgische Jupiler Pro League een boetesysteem in voor spelers die te innig doelpunten vieren. De clubs blijken zich arm te knuffelen, want er is inmiddels al meer dan 53.000 euro aan boetes uitgedeeld. De voetballers zijn hardleers, al is dat niet heel erg want elke euro gaat naar het goede doel.

Afgelopen weekend was het weer prijs. Bij KV Oostende vlogen Sakala en Gueye elkaar om de hals na hun goals. Het was lang geen uitzonderlijk tafereel op de Belgische velden. De zogenaamde ‘knuffelboetes’ weerhouden de voetballers blijkbaar niet om hun blijdschap fysiek met elkaar te delen. De individuele boetes bedragen 750 euro per geval. Wanneer er groepsvieringen plaatsvinden, kan dat oplopen tot 5.000 (2e niveau) of 10.000 euro (hoogste afdeling) voor de club.

'Lakser?'

"We zullen de clubs en de spelers nogmaals op hun verantwoordelijkheid wijzen", zegt Pro League-woordvoerder Stijn Van Bever. Dat er lakser opgetreden wordt, spreekt hij tegen. "Integendeel. Elke overtreding wordt in principe bestraft. De match delegates kijken daar streng op toe.” 

Nauwelijks kans op besmettingen

Het knuffelgedrag van de voetballers is eigenlijk alleen kwalijk voor de perceptie. Er is amper risico op besmettingen, aangezien ze wekelijks getest worden. En ondertussen krijgt het goede doel ook een stevige duw in de rug door het geld van de voetballers die de regels overtreden.