Bijzondere situatie in de KNVB Beker: Ajax moet juichen voor aartsrivaal Feyenoord
Ajax heeft belang bij bekerwinst van aartsrivaal Feyenoord. © Pro Shots & Getty Images, beeldbewerking Sportnieuws.nl

Bijzondere situatie in de KNVB Beker: Ajax moet juichen voor aartsrivaal Feyenoord

10:22, 08-04-2024 / Laatste Update: 10:24, 08-04-2024

De finale van de TOTO KNVB Beker komt er nu echt aan. Die wedstrijd tussen Feyenoord en NEC op 21 april is ook belangrijk voor de verdeling van de Nederlandse tickets voor Europees voetbal. De winnaar van de KNVB Beker krijgt namelijk een ticket voor de groepsfase van de Europa League. Er is een bijzondere situatie ontstaan in de strijd om die Europese plekken.

De eerste vier in de Eredivisie en de bekerwinnaar zijn namelijk direct geplaatst voor Europees voetbal. Als de bekerwinnaar ook bij de eerste vier eindigt dan schuift deze plek door naar de vijfde plaats in de competitie. Ajax hoopt nog vijfde te worden in de Eredivisie. Daar moet het hard voor vechten met NEC (nu vijfde, met één punt meer), Go Ahead Eagles en FC Utrecht (zevende en achtste, met drie punten minder dan nummer zes Ajax).

Feyenoord is de enige ploeg uit de top vier die nog in het bekertoernooi zit. NEC staat ook nog boven Ajax. Voor de verdeling van de Europese tickets werkt het als volgt: wint Feyenoord de dennenappel, dan schuift het ticket van de bekerwinnaar (groepsfase Europa League) naar de nummer vijf van de Eredivisie. Nu zou dat NEC zijn, maar als Ajax nog vijfde weet te worden, hoeft het zelf de play-offs niet in. Wint NEC de beker, dan gaan de Nijmegenaren rechtstreeks Europa in en is Ajax sowieso gedoemd om Europees voetbal af te dwingen via de play-offs. Dan maakt het niet uit of Ajax vijfde of achtste wordt.

Ajax moet juichen voor Feyenoord

En zo ontstaat het scenario dat Ajax, in de weken na de 6-0 afstraffing door de aartsrivaal in De Klassieker, tijdens de bekerfinale voor Feyenoord moet juichen. Zelf moet het dan nog zien te presteren om NEC, Go Ahead Eagles en FC Utrecht achter zich te laten en vijfde te worden. Want alleen als Feyenoord de beker wint, is de nummer 5 zeker van het ontlopen van de play-offs.

Feyenoord sowieso naar Champions League

Feyenoord lijkt vrij zeker van de tweede plaats in de Eredivisie en dat geeft recht op een plek in de Champions League. De bekerwinnaar krijgt een plek voor de groepsfase van de Europa League. In Rotterdam hoeven ze zich geen zorgen te maken: bij bekerwinst schuift het ticket voor de Europa League door en mogen ze gewoon de Champions League in.

NEC als bekerwinnaar

Dan de andere scenario's. Hoe zit het als bijvoorbeeld NEC de KNVB Beker wint en buiten de top vier van de Eredivisie eindigt? Voor de kampioen, nummer twee en nummer drie verandert er dan niet veel. De nummer vier speelt dan in de derde voorronde van de Conference League. De winnaar van de play-offs krijgt dan het ticket voor de tweede voorronde van het derde Europese toernooi.

Bekerwinst van NEC kan ook nog invloed hebben op de play-offs, mits de Nijmegenaren op de huidige positie blijven staan. Winnen zij de beker, dan gaan de play-offs tussen nummer 6, 7, 8 en 9. Wint een team uit de top-4 de beker, spelen de nummers 6 t/m 9 play-offs. Valt NEC buiten de top 9 dan spelen de nummers 5 t/m 8 om het ticket voor de tweede voorronde van de Conference League.

Verdeling Europese tickets

De Eredivisie kan komend seizoen met drie clubs deelnemen aan de Champions League. De nummer één en twee krijgen een ticket voor de groepsfase, de nummer drie schuift aan in de derde voorronde van de Champions League. In totaal moet de nummer drie twee rondes (de derde voorronde en de play-offs) overleven om de groepsfase te behalen.

xTicket (als niemand in de top 4 de beker wint)Ticket (als wél iemand in de top 4 de beker wint)
KampioenGroepsfase Champions LeagueGroepsfase Champions League (blijft hetzelfde)
Nummer 2Groepsfase Champions LeagueGroepsfase Champions League (blijft hetzelfde)
Nummer 3Derde voorronde Champions LeagueDerde voorronde Champions League (blijft hetzelfde)
Nummer 4Derde voorronde Conference LeagueGroepsfase Europa League
Nummer 5-Derde voorronde Conference League
Winnaar play-offsTweede voorronde Conference LeagueTweede voorronde Conference League
BekerwinnaarGroepsfase Europa LeagueSchuift het ticket door naar nummer 4 Eredivisie

De nummer drie is automatisch zeker van groepsfase voor de Europa League, mocht het in de voorronde(n) van de Champions League niet lukken. Dat heeft te maken met een bepaalde route van de UEFA.

Het winnen van de beker heeft dus zeker voor een club buiten de top drie enorm veel waarde. Het levert een ticket voor de groepsfase van de Europa League op, iets wat met een vierde of vijfde plek in de Eredivisie al niet te bereiken is.