Bizarre reactie van slaande Turkse voorzitter: 'Ik wilde hem alleen uitschelden en in zijn gezicht spugen'
i

Anadolu via Getty Images

Bizarre reactie van slaande Turkse voorzitter: 'Ik wilde hem alleen uitschelden en in zijn gezicht spugen'

Martijn Baars • 09:20, 13-12-2023 / Laatste Update: 23:43, 05-01-2024

Ankaragücü-voorzitter Faruk Koca is opgestapt na zijn wangedrag na de wedstrijd tegen Rizespor. De Turkse bestuurder deelde een klap uit aan scheidsrechter Halil Umut Meler, die met een flink blauw oog en nekklachten naar het ziekenhuis moest. Volgens Koca viel het echter allemaal wel mee.

Koca noemde het zelfs een schwalbe van Umut Meler. "Het was mijn bedoeling om de scheidsrechter uit te schelden en in zijn gezicht te spugen. In plaats daarvan gaf ik hem een klap. Die klap heeft geen breuk veroorzaakt. Nadat ik hem had geslagen, bleef de scheidsrechter nog 5 à 10 seconden staan en liet hij zich daarna pas vallen", vertelt Koca bij de Turkse tak van CNN.

Officieel statement

In een officieel statement toonde de voorzitter meer spijt. "Ik vertrek om te voorkomen dat de club, de fans en mijn familie nog meer schade oplopen. Ik wil mijn verontschuldigingen aanbieden en hoop dat de structurele problemen van het Turkse voetbal besproken worden door het ernstige incident dat ik heb veroorzaakt.”

Reactie scheidsrechter

Na de wedstrijd tussen Ankaragücü en Rizespor (1-1) sloeg de vlam in de pan. Koca bestormde het veld en sloeg scheidsrechter Umut Meler tegen de vlakte. Ook deelde hij hem enkele trappen uit. Umut Meler werd ook door anderen toegetakeld. Vanuit het ziekenhuis reageerde hij dinsdag voor het eerst. "Hij zei dat hij me ging vermoorden", vertelde Umut Meler.

Reactie van de bond

Na de actie van Koca heeft de Turkse voetbalbond besloten alle voetbalcompetities in het land tot nader order stil te leggen. De actie leidde tot verontwaardigd reacties. "Genoeg is genoeg", aldus bondsvoorzitter Mehmet Buyukesi. "Het Turkse voetbal heeft vanavond op schandelijke wijze een diepe knauw gekregen. Iedereen die bij dit incident betrokken is, zal de prijs betalen.” Het Ministerie van Justitie liet weten dat er een onderzoek is gestart naar het incident.