Bondscoach van Jong Oranje mag op EK Onder 21 mogelijk 6 keer wisselen in plaats van 5
i

Getty Images

Bondscoach van Jong Oranje mag op EK Onder 21 mogelijk 6 keer wisselen in plaats van 5

Martijn Baars • 17:57, 24-03-2021 / Laatste Update: 17:25, 13-12-2023

De kans bestaat dat Jong Oranje-bondscoach Erwin van de Looi niet 5 maar 6 keer gaat wisselen tijdens een EK-duel. Dat heeft met een experiment van de UEFA te maken om te vermijden dat een speler ondanks een hersenschudding de wedstrijd uitspeelt.

De UEFA kondigde in aanloop naar het EK al een wisselproef aan, die bondscoaches de gelegenheid geeft om bij hoge uitzondering 6 spelers te vervangen. Die uitzondering gaat op als een international in een wedstrijd een hersenschudding oploopt. Trainers worden gestimuleerd om meteen in te grijpen, door in dat geval het aantal wisselmogelijkheden – ongestraft – te verhogen.

Bovenop het normale aantal wissels

"Wissels als gevolg van een hersenschudding worden bovenop het aantal gebruikelijke wisselmogelijkheden geteld en het niet relevant of, ten tijde van de wissel als gevolg van een hersenschudding, alle mogelijke wissels al zijn toegepast of niet”, stelt de UEFA.

EK Onder 21

Het experiment gaat de komende 7 dagen van kracht, als de poulefase van het EK Onder 21 gespeeld wordt in Hongarije en Slovenië. Jong Oranje kwalificeerde zich eind vorig jaar na een overtuigende en productieve kwalificatiereeks met 9 opeenvolgende zeges voor het eerste eindtoernooi in 8 jaar.

Roemenië, Duitsland en Hongarije

Het EK begint woensdagavond in de Bozsik Arena in Boedapest tegen Jong Roemenië. Jong Duitsland (zaterdag) en Jong Hongarije (dinsdag) zijn de andere tegenstanders in de groep. De nummers 1 en 2 kwalificeren zich voor de knock-out-fase, die vanaf 31 mei in dezelfde landen plaatsvindt. Op 6 juni staat de finale gepland in de Sloveense hoofdstad Ljubljana.