Brazilië doet moeilijk: o.a. Firmino, Ederson en Fred dit weekend allemaal niet in actie in Premier League
i

Getty Images

Brazilië doet moeilijk: o.a. Firmino, Ederson en Fred dit weekend allemaal niet in actie in Premier League

Martijn Baars • 15:50, 08-09-2021 / Laatste Update: 03:55, 06-01-2024

De Zuid-Amerikaanse landen die afgelopen week hun spelers niet kregen van de Europese clubs voor de WK-kwalificatie, hebben een actie in werking gezet. Daardoor zijn een hoop Zuid-Amerikaanse spelers tot en met 14 september niet inzetbaar voor hun club. En dat treft veel spelers uit de Premier League.

Clubs die weigeren spelers af te staan aan de landen kunnen gestraft worden via een regel van de FIFA. Die schrijft voor dat spelers in zo'n geval 5 dagen na het einde van de internationale speelronden niet mogen spelen. Nationale bonden die boos zijn mogen die regel activeren. Dat heeft Brazilië dus gedaan.

Nu is Brazilië het volgende land dat aan clubs in Engeland heeft medegedeeld dat in totaal 8 spelers tot en met 14 september niet mee mogen doen met hun club. Het gaat volgens de BBC om Thiago Silva (Chelsea), Fred (Manchester United), Roberto Firmino, Fabinho en Alisson (allen Liverpool), Ederson en Gabriel Jesus van Manchester City en Raphinha (Leeds United). Zij missen allemaal de Premier League-potjes van hun club dit weekend.

Champions League

Voor Fred en Thiago Silva is het helemaal zuur, omdat hun clubs dinsdag ook in de Champions League moeten spelen. Dat duel missen zij dus ook.

Andere spelers

Eerder deze week werd dezelfde maatregel ook al geactiveerd door andere landen die hun spelers niet kregen van de clubs. Raul Jimenez (Wolverhampton Wanderers), Miguel Almiron (Newcastle United) en Francisco Sierralta (Watford) zitten zodoende op de tribune komend weekend.

Rode landen

Clubs wilden hun spelers niet naar Zuid-Amerika sturen, omdat veel landen daar op rood staan. Dat betekent dat reizigers van en naar die landen lang in quarantaine moeten voordat ze in Engeland weer mogen spelen of voordat ze het land weer mogen verlaten. Nu zitten de clubs alsnog met de gebakken peren, al scheelt het 5 dagen (10 dagen quarantaine of 5 dagen verbod).