Calvin Stengs held van de avond bij zegevierend Oranje tegen Gibraltar

Rick Kraaijeveld • 23:38, 21-11-2023 / Laatste Update: 17:45, 05-01-2024

Het Nederlands elftal heeft met veel wijzigingen makkelijk gewonnen van Gibraltar. Het werd in Portugal 6-0 voor Nederland. Calvin Stengs was de absolute held van de dag. Hij scoorde zijn 1e doelpunt voor Oranje en jaagde er direct 2 extra bij. Ook Mats Wieffer was trefzeker, voor hem was het ook zijn 1e goal voor Nederland.

Nederland liet gelijk weten wat het wilde gaan doen; scoren, scoren en nog eens scoren. Nog voordat de 1e bal in het net lag liet Ronald Koeman al weten dat de speler van Gibraltar maar even moest opschieten met de bal ingooien. Met succes: want niet lang erna was het Stengs die de 1e goal voor zijn rekening nam. Een mooi moment voor de Feyenoorder, want het was ook zijn 1e goal voor Oranje.

Gibraltar-Feyenoord

Gibraltar kwam er verder niet echt uit, zoals wel verwacht eigenlijk. Enige 'dreiging' kwam van Tjay De Barr. Hij was vooral bezig met vervelend zijn en opstootjes uitlokken. Maar 1 schot kreeg hij wel in de 1e helft, daar gebeurde niks mee. De 2-0 kwam op naam van weer een Feyenoorder: namelijk Wieffer. Voor hem ook de 1e goal voor Oranje. Uit een corner kopte hij snoeihard binnen.

Nederland bleek wel dodelijk effectief in de 1e helft. Er waren niet erg veel schoten op doel, maar als het zo ver was dan was het goed. De 3-0 was namelijk pas het 3e schot op doel, van Teun Koopmeiners wel te verstaan. De beste manier om Gibraltar te kraken was met snelheid. Het was dan ook niet gek dat deze goal uit een pijlsnelle aanval kwam. Koopmeiners hoefde vlak voor de 5 meterlijn alleen maar in te tikken. Vlak voor rust mocht diezelfde Serie A-middenvelder nog aanleggen voor een vrije trap voor de goal, maar hij trof de muur.

Wissels

Na de rust zag men 3 wissels aan de kant van Oranje. Jorrel Hato maakte zijn debuut en staat op nummer 5 van jongste debutanten in Oranje. Hij verving Van Dijk en is daarmee de een-na-jongste debutant sinds de Tweede Wereldoorlog voor Oranje. Thijs Dallinga nam de plek van Wout Weghorst in en maakte daarmee zijn debuut voor Oranje! De 3e wissel was Tijjani Reijnders, hij kwam er in voor Joey Veerman.

Calvin Stengs

En net zoals in de 1e helft, was Stengs degene die de 1e goal in de helft maakte. Na een mooie combinatie met Malen zette hij de keeper op het verkeerde been en passeerde hem in de korte hoek. Nummer 2 van de avond én in Oranjedienst voor Stengs. Ook de 5-0 kwam op de conto van Stengs, en dat is natuurlijk reden voor een feestje: een hattrick.

1e doelpuntenmaker voor Oranje?

Nog een 1e doelpuntenmaker ooit? Daar leek het eventjes op toen Cody Gakpo, die was ingevallen, de bal gevaarlijk indraaide. Dallinga probeerde de bal te koppen maar miste op een haar na, waarna de bal alsnog in het doel belandde. De goal kwam gewoon op naam van Gakpo, dat was ook direct de eindstand van de wedstrijd: 0-6. Daarmee heeft Gibraltar als enige land de gehele kwalificatiereeks GEEN doelpunt gemaakt.