Coëfficiënten: dit staat er deze belangrijke weken op het spel voor Nederland
i

Getty Images

Coëfficiënten: dit staat er deze belangrijke weken op het spel voor Nederland

Brian Vesseur • 20:17, 17-08-2021 / Laatste Update: 22:38, 04-01-2024

Een heel belangrijke periode voor het Nederlands voetbal, de komende 2 weken. Er zijn namelijk dikke punten te verdienen (en vooral te verliezen) in die gekke coëfficiëntenlijst. Het is van groot belang dat zoveel mogelijk teams de play-offs overleven.

Op woensdag speelt PSV tegen Benfica in de play-offs voor de Champions League (21:00 uur), op diezelfde avond gaat AZ op bezoek bij Celtic in de Europa League-play-offs (20:45 uur). Vooral het tweeluik van PSV is belangrijk: als de Eindhovenaren het hoofdtoernooi van de Champions League halen, levert dat 4 hele punten op voor de befaamde lijst.

Hoe zien de coëfficiënten eruit voor Nederland?

Ter vergelijking: momenteel krijgt een Nederlands team 0.2 punt voor een zege. Een overwinning in de voorronde levert namelijk 1 punt op, gedeeld door het aantal deelnemers van het land. Dat zijn er 5 in Nederland: naast PSV, AZ en Ajax (rechtstreeks geplaats voor Champions League) zijn dat Feyenoord en Vitesse.

Conference League

Die ploegen komen donderdag in actie in de play-offs voor de Conference League. Feyenoord neemt het om 20:00 uur op tegen Elfsborg, Vitesse komt tegelijkertijd in actie tegen Anderlecht. Mochten alle 4 de ploegen winnen, levert dat dus 0.8 punt op voor Nederland.

6. Portugal | 42.966

7. Nederland | 32.700

8. Schotland | 30.700

Lekker belangrijk, denk je: Portugal is liefst 10 punten weg. Maar dit is een ranglijst over 5 seizoenen, waarvan de laatste volgend seizoen wegvalt. In dat seizoen pakte Nederland slechts 2.900 punten. Voor de play-offs van dit seizoen pakten 'wij' al 2.600 punten. De hele ranglijst even checken? Klik dan hierrr.

Deelname aan de Champions League levert dus 4 punten op. Ajax krijgt die er sowieso bij, PSV mogelijk ook. Als AZ zich plaatst voor de Europa League krijgt Nederland er 3 punten bij, deelname aan de Conference League 2.5 per team.

Nog meer punten

In de 3 hoofdtoernooien levert een zege 2 punten (gedeeld door 5) op, een gelijkspel 1. Plaatsing voor de knock-outfases zorgt ook weer voor extra punten. Overigens: Engeland levert bijvoorbeeld 7 teams af dit Europese seizoen. Bij een zege van bijvoorbeeld Manchester City moeten de 2 punten gedeeld worden door 7.