Coëfficiënten: nog nooit 4 Nederlandse clubs in Europa in maart, laat staan 5
i

Getty Images

Coëfficiënten: nog nooit 4 Nederlandse clubs in Europa in maart, laat staan 5

Brian Vesseur • 23:52, 24-02-2022 / Laatste Update: 06:57, 08-01-2024

Het is straks maart, als er nog 5 Nederlandse clubs in Europa actief zijn. Een nationaal record! De coëfficiëntenpunten, -polonaises, -feesten en -dansjes vliegen ons om de oren. Tijd om alles eens op een rijtje te zetten.

Coëfficiënten: Nederland vs. Frankrijk en Portugal

PSV speelde donderdagavond gelijk tegen Maccabi Tel Aviv, maar bekert wel door in de Conference League. Het gelijkspel van de Eindhovenaren levert Nederland 0,2 punten op. Dat PSV een ronde verder gaat, levert verder geen punten op.

Vitesse maakte donderdagavond een 1-0-achterstand op Rapid Wien goed! De Arnhemmers wonnen thuis met 2-0 en bekeren dus ook door in de Conference League. De zege op de Oostenrijkers levert 0,4 punten op.

LEES OOK: Dit zijn de mogelijke tegenstanders van PSV in de 8e finale Conference League

PSV en Vitesse krijgen misschien geen punten voor het doorbekeren, maar in de volgende ronde is er natuurlijk wel weer 2 wedstrijden lang kans op nieuwe punten. Vanaf volgende ronde doen ook AZ en Feyenoord weer mee in de Conference League. Ajax is natuurlijk actief in de Champions League: het heenduel in de 8e finale van de Champions League tegen Benfica eindigde in 2-2. 0,2 punten erbij op de coëfficiëntenranking!

Concurrentie

Toch doet concurrent Portugal het deze week iets beter. FC Porto gaat een ronde verder in de Europa League door een gelijkspel tegen Lazio Roma (1e wedstrijd werd gewonnen) en de Portugese club krijgt wél punten voor het doorbekeren.

Olympique Marseille was de enige club van die andere concurrent - Frankrijk - die donderdag in actie kwam. Marseille had een makkie tegen Qarabag: 3-0.