Coëfficiëntenkoning Nederland bezorgt dankzij Feyenoord nu zelfs Frankrijk angstzweet
i

ANP

Coëfficiëntenkoning Nederland bezorgt dankzij Feyenoord nu zelfs Frankrijk angstzweet

Eimert Pruis • 10:21, 06-05-2022 / Laatste Update: 02:52, 12-12-2023

Dankzij de 0-0 van Feyenoord op bezoek bij Olympique Marseille bereikten de Rotterdammers de finale van de Conference League, wat opnieuw rijkelijk werd beloond op coëfficiëntengebied. Nederland liep opnieuw weg bij het al uitgeschakelde Portugal en zorgt zelfs bij nummer 5 Frankrijk voor angstzweet.

Na de 0,400 punt die volgde op de 3-2-overwinning van afgelopen week, bracht Feyenoord vanavond 0,200 punt in het afgeladen coëfficiëntenlaatje. Daar bleef het echter niet bij: het bereiken van de finale van de Conference League werd beloond met een extra bonuspunt, dat vanwege het aantal van 5 Nederlandse deelnemers zoals altijd door vijf moet worden gedeeld. Dat bracht de totaalscore na het bezoek in het Stadio Vélodrome op 0,400 punt.

Van lachertje naar koning

Jaren geleden behoorde Nederland nog tot de lachertjes van het Europese voetbal en moest de jacht op landen als Schotland en Turkije worden geopend. Dankzij de indrukwekkende zegetocht van dit seizoen is er bijna geen land dat Nederland bij kan benen: alleen Engeland presteert deze campagne beter over de grenzen. Nederland laat daarmee toplanden als Duitsland, Spanje en Italië achter zich. De 5 Nederlandse deelnemers (Feyenoord, Ajax, PSV, AZ en Vitesse) zorgden dit seizoen al voor 19,200 punten, een verpulvering van het nationale record.

1. Engeland - 21,000

2. Nederland - 19,200

3. Spanje - 18,142

 

Nederland loopt weg van Portugal

Feyenoord hielp Nederland virtueel opnieuw verder uit het zicht van Portugal, dat komend seizoen als nummer 7e op de coëfficiëntenranglijst aan het nieuwe Europese seizoen begint. Omdat Nederland de Zuid-Europeanen dit seizoen niet meer in kan halen, kan het echter pas vanaf de start van die nieuwe campagne gaan jagen op 2 directe tickets voor de groepsfase van de Champions League.

Weg seizoen, hallo 2 directe CL-tickets

Als de resultaten van het dramatische seizoen 2017/18 na dit seizoen wegvallen, heeft Nederland een voorsprong van 2,684 punten op de Portugezen. Dankzij Feyenoord is zelfs plek 5, lange tijd een utopie, in zicht gekomen. Frankrijk heeft komend seizoen 2,181 punten meer, terwijl Feyenoord tijdens de finale op 25 mei in Tirana nog de mogelijkheid krijgt om die achterstand opnieuw te laten slinken. Tijdens het onderonsje met AS Roma kan nog eens 0,600 punt worden binnengeharkt en zodoende de kroon op een historische campagne worden gezet.

5. Frankrijk - 48,581

6. Nederland - 46,400

7. Portugal - 43,716