Cristiano Ronaldo geschorst: 'De coach is misschien niet blij met me, maar dat maakt me niet uit'
i

EPA

Cristiano Ronaldo geschorst: 'De coach is misschien niet blij met me, maar dat maakt me niet uit'

Martijn Baars • 13:06, 02-09-2021 / Laatste Update: 02:09, 06-01-2024

Cristiano Ronaldo is na woensdagavond in zijn eentje wereldrecordhouder. Met 2 extreem late goals tegen Ierland zorgde hij niet alleen voor een 2-1 zege voor Portugal, maar de superster maakte ook interlandgoal 110 en 111. Daarmee liet hij Ali Daei uit Iran definitief achter zich. Niemand maakte ooit zo veel goals voor zijn land als Ronaldo.

Tot de 89ste minuut stond Portugal nog met 0-1 achter tegen Ierland nadat Ronaldo na een kwartier had verzuimd om de 1-0 te noteren. Hij miste een penalty. In de absolute slotfase van het WK-kwalificatieduel maakte de Portugese superster echter alles goed. In de 89ste minuut maakte hij de 1-1, waarna hij Portugal liet ontploffen door in de 96ste minuut ook de 2-1 te maken. Met die 2 goals was Portugal 3 punten rijker en Ronaldo een wereldrecord. Voor aanvang van het duel met Ierland stond Ronaldo namelijk net als Ali Daei op 109 goals.

Heel speciaal

"Ik kan mezelf niet eens in woorden uitdrukken. Ik ben uitzinnig door deze ongekende sensatie. Van alle records die ik heb gebroken tijdens mijn carrière - en dat zijn er gelukkig al een paar geweest - is dit record heel speciaal voor mij. Dit record is er zeker eentje die op mijn lijstje staat van prestaties waar ik echt heel trots op ben", schrijft Cristiano Ronaldo op zijn Instagrampagina. 

111 speciale momenten

"Allereerst omdat elke keer dat ik mijn land vertegenwoordig een speciaal moment is, omdat ik weet dat ik Portugal verdedig en aan de wereld laat zien uit welk hout Portugese mensen gesneden zijn. Ten 2e omdat competities van nationale teams altijd een zeer sterke invloed op mij hebben gehad toen ik opgroeide en mijn idolen elke zomer voor hun vlag zag spelen op EK's en WK's. Maar ten slotte en vooral betekent het maken van 111 doelpunten voor Portugal 111 momenten zoals we die vandaag in de Algarve hebben meegemaakt. Momenten van wereldwijde eenheid en geluk voor miljoenen en miljoenen Portugese burgers over de hele wereld. Voor hen is elk offer waard."

Ali Daei

Ook looft Ronaldo zijn voorganger, Ali Daei. "Een andere reden voor mij om deze prestatie te waarderen, is omdat Ali Daei de lat op een enorm hoog niveau heeft gelegd. Op een gegeven moment begon ik zelfs te denken dat ik hem misschien nooit zou evenaren. Felicitaties aan hem voor het zo lang vasthouden van het record en bedankt dat je altijd zoveel respect voor me hebt getoond, elke keer dat ik scoorde en elke keer dat ik steeds dichter bij zijn geweldige aantal goals kwam."

Tot slot: "Bedankt Portugal. Dank aan al mijn teamgenoten en tegenstanders om deze reis zo onvergetelijk te maken. Laten we elkaar de komende jaren op het veld blijven ontmoeten! Ik ben nog niet klaar...", aldus Ronaldo, die op de Portugese televisie beloofde dat hij zeker nog een paar jaar door zou gaan: "Welke records ik nog kan breken? Dat weet ik niet, maar wat ik het liefst wil, is blijven spelen. Ik voel me gemotiveerd en heb nog steeds de kracht om nog 3, 4 of 5 jaar door te gaan."

Geschorst door gele kaart

Overigens is Ronaldo wel geschorst voor de volgende WK-kwalificatiewedstrijd van Portugal, volgende week dinsdag in de uitwedstrijd tegen Azerbeidzjan. Ronaldo trok namelijk zijn shirt uit na het maken van zijn tweede goal: "Ik was het vergeten, maar dat hoort bij de emotie van het spel. De coach is misschien niet blij met me, maar dat maakt nu even niet uit. Het belangrijkste was om het team aan de overwinning te helpen. Het spijt me, maar de emoties namen de overhand", zei Ronaldo daarover op de Portugese televisie.

Bondscoach Fernando Santos maakte niet al te veel woorden vuil aan de gele kaart van Ronaldo: "Zoiets gebeurt op dat moment. Nu heeft hij er waarschijnlijk spijt van."