'Danny Makkelie voor loodzware opgave; na vanavond gaat hij óf naar huis óf naar de EK-finale'
Danny Makkelie. Getty Images.

'Danny Makkelie voor loodzware opgave; na vanavond gaat hij óf naar huis óf naar de EK-finale'

11:10, 24-06-2024 / Laatste Update: 11:51, 24-06-2024

Danny Makkelie heeft maandagavond een zware verantwoordelijkheid. Dat vertelt ex-toptrainer Aad de Mos in zijn dagelijkse videorubriek Toss van De Mos. De prijzenpakkende coach uit het verleden geeft tijdens het EK exclusief voor Sportnieuws.nl zijn scherpe mening.

"Kroatië - Italië gaat een slagveld worden", aldus De Mos. "Makkelie heeft een zware verantwoordelijkheid. Als hij hier goed doorheen komt blijft hij tot het einde. Dan hoop je natuurlijk dat Nederland uitgeschakeld wordt zodat hij in aanmerking komt voor de finale."

Aad de Mos laat zijn licht schijnen over Oranje en het EK voetbal.

De Nederlandse scheidsrechter wacht een zware klus maandagavond. Voor Kroatië is het alles of niets. Bij winst gaan ze door naar de achtste finale, bij verlies liggen ze uit het toernooi. Ze zullen dus niets nalaten om drie punten te pakken. Aan Makkelie de taak om het duel in goede banen te leiden.

"Hij ligt een vergrootglas"m zegt De Mos. "Het zijn twee geslepen ploegen die het onderste uit de kan willen halen wat betreft duelkrachten en gemene trucjes. Hij moet er vanaf minuut een bovenop zitten. Anders loopt het uit de hand."

10:28 - 24-06-2024

De Toss van De Mos: 'Weghorst moet niet in de basis'

Ex-toptrainer Aad de Mos laat in zijn dagelijkse videorubriek zijn licht schijnen over het Nederlands elftal en het EK voetbal. Dit keer over Wout Weghorst en het slagveld bij Kroatië - Italië.

Wout Weghorst of Memphis Depay

Naast Makkelie liet De Mos ook zijn licht schijnen over twee andere Nederlanders. Na het slechte optreden van Memphis Depay tegen Frankrijk klinkt de naam van Wout Weghorst vaker. Hij zou volgens veel Nederlanders Depay moeten vervangen in de basis.

De Mos is het daar niet mee eens. "Weghorst moet je gewoon gebruiken als supersub, maar niet om mee te starten. Dan heeft hij te weinig kwaliteit vind ik. Het is echt een goede jongen, met alle respect, maar niet om mee te starten. Daar doe je andere jongens te kort mee, die beter kunnen voetballen dan hij. Dan denk je aan Brian Brobbey, Joshua Zirkzee en ook zeker aan Depay nog."

Alle afleveringen Toss van De Mos

Op de speciale online pagina Toss van De Mos zijn altijd alle video's en verhalen terug te vinden.

Columns Berry van Aerle

Naast De Mos geeft ex-international Berry van Aerle exclusief voor Sportnieuws.nl zijn mening over Oranje en het EK voetbal. De laatste column van de Europees kampioen van 1988 is hieronder terug te lezen.

Alles over EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.