De laatste wedstrijden in de EK-kwalificatie: dit is de stand van zaken in alle groepen
i

Pro Shots

De laatste wedstrijden in de EK-kwalificatie: dit is de stand van zaken in alle groepen

Martijn Baars • 13:41, 13-11-2023 / Laatste Update: 13:27, 07-01-2024

De laatste beslissingen in strijd om EK-kwalificatie gaan de komende dagen vallen. Deze week wordt de kwalificatiereeks voor het EK 2024 in Duitsland afgesloten. 9 landen hebben het ticket al binnen, anderen zijn heel dichtbij. Een overzicht.

Even ter herinnering: als de EK-kwalificatie is afgelopen zullen er 21 deelnemers bekend zijn: gastland Duitsland, de 10 poulewinnaars en de 10 nummers 2. Dat betekent dat er daarna nog 3 tickets te verdienen zijn in de play-offs, die in maart 2024 worden gespeeld. Dat zijn geen nummers 3, maar poulewinnaars uit de Nations League. Er komen dan 3 poules van 4 landen, waarbij de winnaar via deze ontsnappingsroute nog naar het EK gaat.

9 landen zeker van EK

Deze landen zijn al zeker van EK: Duitsland (gastland), Spanje, Schotland, Frankrijk, Turkije, België, Oostenrijk, Portugal en Engeland.

Zo staat het ervoor in de groepen:

Groep A: Spanje en Schotland juichen

Spanje en Schotland hebben zich vorige maand geplaatst voor het EK. De Spanjaarden gaven het Noorwegen van Erling Haaland de genadeklap door met 0-1 te winnen. Noorwegen heeft nog 1 duel voor de boeg, terwijl Spanje en Schotland beide 5 punten meer hebben. Georgië en Cyprus waren al eerder uitgespeeld in de strijd om EK-kwalificatie.

Programma Groep A:

16-11: Georgië-Schotland, Cyprus-Spanje

19-11: Spanje-Georgië, Schotland-Noorwegen

Groep B: Oranje heeft ticket bijna binnen

Frankrijk mocht na de 1-2 overwinning op Oranje in de Johan Cruijff Arena alvast een hotel in Duitsland gaan boeken. De vice-wereldkampioen heeft het startbewijs binnen. Ook Oranje zette een reuzenstap richting het EK, door Griekenland met 0-1 te verslaan. Nederland heeft nu alleen nog een zege nodig op Ierland of Gibraltar. Zaterdag neemt Oranje het thuis op tegen de Ieren.

Programma Groep B

18-11: Nederland-Ierland, Frankrijk-Gibraltar

21-11: Griekenland-Frankrijk, Gibraltar-Nederland

Groep C: Engeland door, problemen voor Italië

Engeland is er volgend jaar zomer bij in Duitsland. De verliezend finalist van het vorige EK plaatste zich dankzij een 3-1 zege op Italië. Voor de titelverdediger wordt het nog een hele klus om een ticket in de wacht te slepen, want Oekraïne staat nu met 13 punten op de 2e plek boven Italië, dat een wedstrijd minder speelde. Italië en Oekraïne spelen op 20 november nog tegen elkaar in de laatste kwalificatiewedstrijd.

Programma Groep C

17-11: Italië - Noord-Macedonië, Engeland-Malta

20-11: Oekraïne-Italië, Noord-Macedonië - Engeland

Groep D: Kroatië en Wales vechten om laatste ticket

Turkije is het eerste land in poule D dat zich heeft verzekerd van een ticket voor het EK in Duitsland. Het land van ex-Feyenoorder Orkun Kökçü heeft 16 punten, 6 meer dan Wales en Kroatië. De Turken wonnen vorige maand van Letland en zagen Kroatië verliezen van Wales, waardoor Turkije de Kroaten op onderling resultaat op afstand houdt. Kroatië en Wales hebben evenveel punten en gaan de komende 2 duels uitvechten wie het EK haalt.

Programma Groep D

18-11: Armenië-Wales, Letland-Kroatië

21-11: Kroatië-Armenië, Wales-Turkije

Groep E: Albanië op koers

Albanië ligt op koers voor een EK-deelname na de 3-0 overwinning op concurrent Tsjechië. Met nog wedstrijden tegen Moldavië en Faeröer op het programma, heeft de ploeg van bondscoach Sylvio Mendes de beste kans op de poule te winnen. Daarachter heeft Polen 1 punt maar ook 1 wedstrijd meer dan Tsjechië en Moldavië. De mannen van trainer Michal Probierz moeten nog flink aan de bak.

Programma Groep E

17-11: Polen-Tsjechië, Moldavië-Albanië

20-11: Albanië-Faeröer, Tsjechië-Moldavië

Groep F: België en Oostenrijk

In het Ernst Happel Stadion in Wenen plaatste België zich vorige maand voor het EK door directe concurrent Oostenrijk in het hol van de leeuw te verslaan. Maandag konden de Oostenrijkers alsnog juichen dankzij een benauwde 0-1-zege op Azerbeidzjan. Zweden kan daardoor directe plaatsing vergeten, maar kan de play-offs van de Nations League nog aangrijpen als reddingsboei.

Programma Groep F

16-11: Azerbeidzjan-Zweden, Estland-Oostenrijk

19-11: België-Azerbeidzjan, Zweden-Estland

Groep G: Hongarije op pole

Hongarije heeft het eerste ‘matchpoint’ om zich te plaatsen voor het EK gemist. De koploper in groep G bleef tegen Litouwen steken op 2-2, waar een overwinning nodig was geweest om al zeker te zijn. Met 14 punten uit 6 wedstrijden staan de Hongaren er nog steeds uitstekend voor. Servië volgt met 13 punten uit 7 wedstrijden op de 2e plaats. Voor Montenegro (8 punten uit 6 duels) wordt het al een lastig verhaal.

Programma Groep G

16-11: Bulgarije-Hongarije, Montenegro-Litouwen

19-11: Hongarije-Montenegro, Servië-Bulgarije

Groep H: Slovenië en Denemarken dichtbij

De Slovenen en Denen lijken zich te kunnen gaan opmaken voor het EK. Beide landen hebben 19 punten uit 8 wedstrijden in groep H met 6 landen. Kazachstan staat 3e met 15 punten uit 8 duels. Finland kan directe plaatsing vergeten en moet hopen op de ontsnappingsroute via de play-offs van de Nations League.

Programma Groep H

17-11: Slovenië-Denemarken, Finland - Noord-Ierland, Kazachstan-San Marino

20-11: Slovenië-Kazachstan, Noord-Ierland - Denemarken, San Marino-Finland

Groep I: Alles nog mogelijk

In groep I duurt het nog even totdat er duidelijkheid komt. Vanwege de oorlog ging er een streep door de duels van Israël met Kosovo en Zwitserland. Zondagavond verloren de Israëliërs met 1-0 van Kosovo, woensdag speelt Israël nog tegen Zwitserland. Roemenië is koploper met 16 punten, eentje meer dan Zwitserland. Israël heeft 11 punten.

Programma Groep I

15-11: Israel-Zwitserland

18-11: Belarus-Andorra, Zwitserland-Kosovo, Israel-Roemenië

21-11: Roemenië-Zwitserland, Kosovo-Belarus, Andorra-Israel

Groep J: Portugal

Ook voor Portugal is het EK-ticket in the pocket. Dankzij een overwinning op Slowakije in het Estádio do Dragão in Porto kan de Europees kampioen van 2016 een nieuwe jacht op de titel openen, met - als het aan hem ligt - Cristiano Ronaldo erbij. Hij kan de 1e speler worden die aan 6 EK's mee doet.

Slowakije kwam ook weer wat dichter bij deelname aan het EK. Het land van Feyenoorder David Hancko won met 0-1 op bezoek bij Luxemburg en heeft met nog 2 speelronden 5 punten meer dan de Luxemburgers.

Programma Groep J

16-11: Luxemburg - Bosnië & Herzegovina, Slowakije-IJsland, Liechtenstein-Portugal

19-11: Portugal-IJsland, Bosnië & Herzegovina-Slowakije, Liechtenstein-Luxemburg