De strijd om de coëfficiënten is weer begonnen! AZ geeft Nederland vliegende start
i

Pro Shots

De strijd om de coëfficiënten is weer begonnen! AZ geeft Nederland vliegende start

Eimert Pruis • 11:34, 29-07-2022 / Laatste Update: 00:30, 12-12-2023

AZ hield donderdagavond dankzij een 0-4-overwinning op Tuzla City de Conference League-droom in leven. De Alkmaarders verzekerden zich van een plek in de 3e voorronde én bewezen het Nederlandse voetbal een goede dienst: AZ pakte tot dusverre de volle buit.

De ruime overwinning op bezoek in Bosnië en Herzegovina was goed voor 1 coëfficiëntenpunt, wat zoals altijd moet worden gedeeld door het aantal deelnemers dat een land afvaardigt. In Nederland zijn dat er 5: naast AZ ook Ajax, PSV, Feyenoord en FC Twente. Omdat de Alkmaarders vorige week ook al een 1-0-zege boekten, staat de opbrengst in de voorronden al op 0,400 punt. In de kwalificatiefase van de Europese toernooien leveren overwinningen 1 punt op, terwijl dat vanaf de groepsfase naar 2 punten gaat.

Lekkere start

Voor Nederland is de jacht op twee directe tickets daarmee met succes geopend. Nederland verdedigt dit jaar de 6e plaats op de coëfficiëntenranglijst. Als Portugal ook komend seizoen minder punten pakt in Europa, is Nederland vanaf het seizoen 2024/2025 weer met twee clubs vertegenwoordigd in de groepsfase van de Champions League.

Frankrijk en Portugal

Voor Nederland kan dit jaar zelfs nummer 5 Frankrijk binnen handbereik komen. De voorsprong op Portugal bedraagt 2,301 punten, de achterstand op de Fransen 2,314 punten.

6. Nederland - 47,600

Bonuspunten

Overigens staat de score van Portugal en Frankrijk voor dit seizoen niet op 0 punten. Iedere club die zich voor de groepsfase van de Champions League plaatst, verdient vier bonuspunten voor zijn land. Omdat beide landen al 2 startbewijzen voor het miljardenbal in handen hebben, hebben de nummers 5 en 7 van de ranglijst al 1,333 punt verzameld. Voor Nederland staat het totaal dankzij de resultaten van AZ en de plek van Ajax in de Champions League-groepsfase op 1,200.

PSV

Wat dat betreft kan PSV het Nederlandse voetbal een uitstekende dienst bewijzen door de poulefase te bereiken. Daarvoor dienen de Eindhovenaren nog twee voorronden te overleven, te beginnen met een tweeluik tegen AS Roma. AZ neemt het in de volgende voorronde van de Europa League op tegen Dundee United, terwijl voor FC Twente een strijd met het Servische Čukarički wacht.

*De coëfficiëntenstand wordt altijd berekend op basis van de laatste 5 seizoenen. Voor Nederland is het dramatische seizoen 2017/2018 deze zomer vervallen, waardoor het nu een voorsprong heeft op nummer zes Portugal. Nederland was afgelopen seizoen dankzij de sterke prestaties over de grenzen op Engeland na het best presterende land in de Europese toernooien.