Desastreuze avond Ajax en PSV zorgt nog niet voor coëfficiëntenmalaise
i

Getty Images

Desastreuze avond Ajax en PSV zorgt nog niet voor coëfficiëntenmalaise

Eimert Pruis • 09:25, 17-02-2023 / Laatste Update: 21:32, 11-12-2023

Nederland heeft ondanks een teleurstellende Europese week weinig schade opgelopen op de coëfficiëntenranglijst. Hoewel de voorsprong op nummer 7 Portugal iets kleiner werd, is Nederland nog steeds op koers voor 2 tickets voor de groepsfase van de Champions League.

PSV werd op een harde nederlaag getrakteerd op bezoek bij Sevilla en bracht dus geen punten in het laatje. Zorgwekkender is dat het uitzicht op een plek in de 8e finales na de 3-0-nederlaag niet bepaald fraai is. PSV heeft een wonder nodig om alsnog de tussenronde te overleven. Als PSV de schade volgende week in Eindhoven niet repareert, verliest Nederland al meteen 1 troef.

Mogelijk sneuvelen er zelfs 2 Nederlandse deelnemers, want ook Ajax is allerminst zeker van een plek in de volgende ronde. De Amsterdammers moeten volgende week vol aan de bak bij het Duitse Union Berlin, dat in de Johan Cruijff ArenA met 0-0 gelijkspeelde. Dat betekende dat Nederland na een teleurstellende week alsnog 0,200 punt mocht toevoegen.

Nog 2 sterke troeven

Met Feyenoord en AZ heeft Nederland nog 2 sterke troeven in Europa. Zij plaatsten zich als groepswinnaars voor de 8e finales van respectievelijk de Europa- en Conference League.

Benfica sterke club Portugal

Benfica bezorgde Portugal woensdagavond een vliegende start van de Europese week, door 0,333 punt binnen te halen dankzij de 0-2-zege op Club Brugge. De ploeg van Roger Schmidt staat daardoor met 1 been in de kwartfinale van de Champions League, wat een bonuspunt oplevert. Dat moet uiteraard weer worden gedeeld door het aantal gestarte deelnemers (6), wat dus een extraatje van 0,167 zou betekenen.

Sporting sprokkelt ook

Sporting CP knokte zich op de valreep bij FC Midtjylland naar een 1-1-gelijkspel en dat leverde 0,167 punt op. Positief voor Nederland is dat SC Braga hoogstwaarschijnlijk niet de 8e finales van de Conference League gaat halen. De Portugezen kregen in eigen huis een pak slaag van Fiorentina (0-4) en lijken kansloos voor de return in Italië. Volgende week begint ook FC Porto aan het 2e deel van het Europese seizoen. De topclub wacht een tweeluik tegen Inter.

Strijd om extra CL-ticket

Nederland wil heel graag die 6e plaats. Als aan het eind van het seizoen die plek is behaald, heeft Nederland vanaf seizoen 2024-2025 2 tickets voor de groepsfase van de Champions League, 1 ticket voor de kwalificatie van de Champions League. Ook mag Nederland dan 1 club inschrijven voor de voorronden van de Europa League en 2 clubs voor de voorronden van de Conference League. Bij plaats 5 wordt 1 Conference League-ticket gepromoveerd tot Europa League-ticket. Frankrijk ligt alleen ver voor Nederland voor die positie.

5. Frankrijk - 59,997

6. Nederland - 56,900

7. Portugal - 54,216