Deze statistieken showen waarom de Gouden Bal voor Messi eigenlijk gewoon verdiend was
i

EPA

Deze statistieken showen waarom de Gouden Bal voor Messi eigenlijk gewoon verdiend was

Martijn Baars • 15:43, 30-11-2021 / Laatste Update: 07:58, 07-01-2024

Zowel op Twitter als in de Duitse pers werd er schande gesproken over de Gouden Bal voor Messi. Volgens verschillende voetballiefhebbers was Lewandowski, die vorig jaar zonder twijfel de prijs had moeten krijgen, ook dit jaar de verdiende winnaar. Maar wat zeggen de statistieken? 

Een veel aangehaald argument zijn de doelpunten; ‘Lewa’ scoorde liefst 54 keer in 45 wedstrijden, een ongelooflijk aantal. Lionel Messi maakte ‘slechts’ 40 doelpunten in 49 wedstrijden. Maar er telt nog meer dan dat. 

Meer punten

Bij die cijfers moet ten eerste rekening worden genomen met dat Messi deze statistieken voornamelijk neerzette bij enorm zwak Barcelona. Toen de Argentijn naar Parijs vertrok werd duidelijk hoe het met Barcelona gesteld was. Toch wist Messi in de eerste helft van 2021 de Copa del Rey binnen te halen en met Barcelona mee te doen om de landstitel. Messi heeft voor zijn club(s) 39 punten gewonnen door zijn goals en assists, Lewandowski 25 punten, omdat zijn goals soms ook onderdeel waren van een ruime overwinning van Bayern.

Gemiste kansen

Het hele jaar kreeg Messi van zijn teamgenoten slechts 37 grote kansen, waarvan hij er 15 miste. Lewandowski kreeg liefst 78 grote kansen van zijn teamgenoten bij Bayern, waarvan hij er 35 miste. Niet elk doelpunt komt uit een grote kans. Deze cijfers laten vooral zien hoeveel hulp de spelers kregen bij hun doelpunten.

Beste voetballer, niet beste spits

Maar het gaat natuurlijk om de beste voetballer, niet de beste aanvaller of spits. En als we kijken naar wie er op andere plekken op het veld meer presteert, staat Messi met afstand bovenaan. De Argentijn had 2534 succesvolle passes afgelopen jaar, Lewandowski 715. Messi gaf 17 assists, Lewandowski 8. 

Kansen en dribbels

Messi voltooide 224 dribbels, Lewandowski 48. Messi creëerde 105 kansen, waarvan 25 grote kansen, de Poolse spits creëerde 53 kansen, waarvan 11 groot. Deze statistieken zeggen niet dat Messi zonder twijfel de Gouden Bal had moeten winnen, maar het laat wel zien dat de keuze voor de Argentijn helemaal niet zo gek is.