Der tod oder die Gladiolen: Schalke 04 kan vanavond al degraderen
i

Getty Images

Der tod oder die Gladiolen: Schalke 04 kan vanavond al degraderen

Martijn Baars • 16:40, 20-04-2021 / Laatste Update: 10:59, 05-01-2024

Louis van Gaal is een meester in het verbasteren van Nederlandse spreekwoorden en gezegden in een buitenlandse taal. Zo maakte hij in Duitsland, als trainer van Bayern, furore met de uitspraak: 'Die tod oder die Gladiolen', vrij vertaald uit het Nederlandse gezegde 'de dood of de gladiolen'. Nou, vanavond kan die uitspraak in Duitsland weer uit de kast, want Schalke 04 speelt de zogeheten do-or-die-wedstrijd.

Het is simpel: Schalke MOET winnen om de kansloze positie onderaan in de Bundesliga nog eventjes iets zoeter te maken. De ooit Duitse topclub lijkt al maanden ten dode opgeschreven en vanavond (dinsdag) kan de guillotine definitief vallen. Uit bij Arminia Bielefeld, dat ook nog strijdt tegen degradatie, MOET gewonnen worden. Een gelijkspel of een nederlaag maakt het definitief: dan degradeert Schalke 04 naar de 2. Bundesliga.

Huntelaar

Schalke, de ploeg waar Klaas-Jan Huntelaar in de winter naar vertrok om ze uit die degradatiezone te halen, bungelt al zo'n beetje het hele seizoen onderaan. Met 13 punten uit 29 wedstrijden loopt het ook voor geen meter. De achterstand op plek 16 (niet eens een veilige plek, maar dan heb je nog kans om er via de Relegation in te blijven), is met nog 5 wedstrijden te spelen 13 punten.

Doelsaldo

Hertha BSC staat nu op die plek met 13 punten meer, maar na vanavond ook met 2 duels minder gespeeld dan Schalke. Met 12 punten achterstand met nog 4 duels te gaan (als het gelijkspeelt tegen Arminia) zou het theoretisch gezien dus nog kunnen, maar die kans is minder dan 1 procent. Het doelsaldo van Hertha (-14) is namelijk véél beter dan dat van Schalke: -57.

20.30 uur, live op ESPN 6

Dus is het 'die tod oder die Gladiolen' voor Schalke, uit bij Arminia Bielefeld. De aftrap is om 20.30 uur en de wedstrijd is in Nederland LIVE te volgen op ESPN 6.