Dit is de pot waarin Oranje bij WK-loting vermoedelijk terechtkomt
i

Getty Images

Dit is de pot waarin Oranje bij WK-loting vermoedelijk terechtkomt

Marcel Roes • 11:43, 17-11-2021 / Laatste Update: 21:52, 07-01-2024

De loting voor het WK voetbal in 2022 te Qatar wordt op 1 april 2022 verricht. Natuurlijk wordt er dan weer gehannest met potten en geplaatste landen en zulke toestanden. Dus dat roept de vraag op: in welke pot komt Nederland dan terecht?

De indeling in potten is best belangrijk. Zit je in pot 1, dan ontloop je andere landen in pot 1, kortom de toplanden. Wat dat betreft ziet het er niet ideaal uit voor Oranje. Het lijkt erop dat Nederland terechtkomt in pot 2.

Procedure

Misschien mopper je: 'Waarom is die potindeling nog niet zeker?' Dat komt doordat de FIFA de exacte procedure voor de loting nog niet heeft opgesteld. De kans is groot dat de bond zich baseert op de FIFA-ranking. Wel is het zeker dat gastland Qatar in pot 1 wordt gestopt.

Wereldranglijst

Nederland staat momenteel 11e op de FIFA-ranking. 7 landen met een betere ranking hebben zich al voor Qatar geplaatst: België, Brazilië, Frankrijk, Engeland, Argentinië, Spanje en Denemarken.

Punten

En dan zijn er nog 3 landen met een betere ranking die zich nog kunnen plaatsen: Italië, Portugal en Mexico. Maar bijvoorbeeld Portugal en Italië kunnen elkaar nog loten in de play-offs en van Mexico is het nog niet eens zeker dat het WK gehaald wordt. Mocht 1 van deze 3 landen het WK NIET halen, dan stijgt Oranje alsnog naar pot 1.

Nederland belandt in de tussentijd niet in de top-10, want met eventuele friendly's pakt Oranje niet zoveel punten. Dus is het hopen op een misstap van de landen boven ons.