🤔 | Dit is waarom de derby tussen Milan en Inter de 'Derby della Madonnina' wordt genoemd
i

Pro Shots

🤔 | Dit is waarom de derby tussen Milan en Inter de 'Derby della Madonnina' wordt genoemd

Emiel Versteeg • 19:26, 10-05-2023 / Laatste Update: 01:24, 12-12-2023

AC Milan en Inter Milan ontmoeten elkaar in de halve finale van de Champions League van het seizoen 2022/23. Een prachtige derby waar jaarlijks veel voetbalfans met genot naar kijken. Maar wie heeft de derby het vaakst gewonnen en waarom wordt de derby ook wel de 'Derby della Madonnina' genoemd? Je leest het in dit artikel.

De 2 ploegen speelden dit seizoen al 3 keer eerder tegen elkaar, maar op woensdagavond 10 mei voor het eerst in de Champions League. Lees hier op welke zender je AC Milan - Inter kijkt. Eerder dit seizoen won Inter met 3-0 in de strijd om de Italiaanse Supercup en in de competitie wonnen beide clubs allebei 1 keer.

236e ontmoeting

Woensdag spelen Milan en Inter voor de 236e keer tegen elkaar. Inter won 87 keer, AC Milan was 79 keer de sterkste en de andere 69 wedstrijden eindigden in de gelijkspel. In de Champions League won AC Milan 2 keer en werd het ook 2 keer gelijk. Die 2 gelijke spelen waren in de halve finale van het seizoen 2002/03. Het werd 0-0 en 1-1, maar omdat AC Milan officieel de uitploeg was in de 2e wedstrijd, plaatste het zich voor de finale op basis van de uitdoelpunten. Dat kan dit jaar niet gebeuren door het afschaffen van de uitdoelpuntenregel.

Waarom noemen we Milan - Inter de 'Derby della Madonnina'?

De derby tussen Milan en Inter wordt ook wel de 'Derby della Madonnina' genoemd. Die naam is een verwijzing naar een standbeeld in de stad. Op de top van de grote kathedraal in Milaan, ook wel bekend als de Duomo di Milano, staat een standbeeld van Maria en dat beeld wordt in Italië ook wel de Madonnina genoemd.