Dit schrijven de buitenlandse media over het Nederlands elftal: 'Hij maakt heel Europa helemaal gek'
i

Getty Images

Dit schrijven de buitenlandse media over het Nederlands elftal: 'Hij maakt heel Europa helemaal gek'

Martijn Baars • 10:43, 22-11-2022 / Laatste Update: 08:38, 07-01-2024

Het Nederlands elftal opende het WK maandag met een 2-0-overwinning op Senegal, maar toonde nog niet de indruk dat er een aanstaand wereldkampioen aan het werk is. Wel was er veel lof voor Cody Gakpo en de debuterende keeper Andries Noppert.

Volgens de BBC is er nog heel veel werk aan de winkel voor Oranje. "Het was een grotendeels teleurstellend optreden van Nederland, maar wel genoeg om de misschien wel zwaarste wedstrijd in de poule winnend af te sluiten. De kopbal van Cody Gakpo in de slotfase doorbrak de impasse in het Al Thumana Stadium.”

'Gigantische doelman'

"Nederland speelde verre van vloeiend”, schrijft ook de Daily Mail. "Sterker nog: grote delen van het duel was Senegal beter en kreeg het mogelijkheden om het Nederlands elftal pijn te doen. Maar ze stuitten op Andries Noppert, een gigantische doelman die bij zijn internationale debuut op en top de held was. Voor het eerst de hele avond hield het onophoudelijke tromgeroffel van de Senegalese fans op, toen Cody Gakpo profiteerde van een fout van de Senegalese keeper Edouard Mendy.”

'Ze misten Teun Koopmeiners in de basis'

Het Italiaanse La Gazzetta Dello Sport was ook kritisch op het optreden van het Nederlands elftal. "Ze misten Teun Koopmeiners in de basis. Senegal vond simpel de ruimtes om door het middenveld van Nederland heen te lopen. Om het WK te winnen zal er veel meer nodig zijn dan wat de ploeg van Louis van Gaal liet zien.”

'Hij is het nieuwe supertalent'

"Cody Gakpo brengt de Eredivisie op hol en is nu ook beslissend tijdens het WK”, schrijft de Italiaanse journalist en transferexpert Gianluca Di Marzio. "Gakpo is de Nederlandse toekomst en 1 van de grootste talenten die het land heeft. PSV wil hem niet laten gaan en dat is ook niet zo vreemd: hij is het nieuwe supertalent dat heel Europa gek maakt.”

'Geleerd van Van Nistelrooij'

Ook The Sun vestigde de aandacht op het doelpunt van Gakpo. "Dit was de reden waarom Manchester United en Leeds United hem deze zomer wilden hebben. Hij heeft het vak onder Manchester United-grootheid Ruud van Nistelrooij extra geleerd en gebruikte alle instincten van zijn huidige coach om nu de winnende goal te maken."

Verrassing Memphis

Ook Bild omschrijft Gakpo als de reddende engel van Oranje, al is er ook een pluim voor Memphis Depay. "Louis van Gaal heeft iedereen voor de gek gehouden met zijn aankondiging dat Memphis Depay niet fit genoeg was om te spelen. Ineens verraste de oud-coach van Bayern München door zijn spits na en uur spelen toch in te brengen en dat zorgde meteen voor meer schwung in het elftal.”

Leider Frenkie

Het Spaanse Mundo Deportivo zag vooral een Frenkie de Jong die Nederland nadrukkelijk bij de hand nam. "Van Gaal wil dat de Barcelona-speler meer verantwoordelijkheid neemt en dat pakte goed uit. De hele wedstrijd zagen we een krachtige De Jong, die de indruk achterliet dat hij in uitstekende conditie naar Qatar is gekomen. Hij was de leider op het middenveld en zorgde er op geniale wijze voor dat Gakpo de score kon openen.”

Gevaarlijk balverlies

Het Franse L’Équipe zag juist ook de mindere momenten in het spel van De Jong. "Hij bezorgde het team net zo vaak plezier als dat hij zijn ploeggenoten de stuipen op het lijf joeg. Tegenover zijn heerlijke pass op Gakpo stond ook gevaarlijk balverlies, zelfs in zijn eigen strafschopgebied. Dat had hem en Oranje duur kunnen komen te staan.”