Dit staat er op het spel voor FC Twente en AZ in de Conference League
i

Getty Images

Dit staat er op het spel voor FC Twente en AZ in de Conference League

Sjors Tanis • 16:15, 04-08-2022 / Laatste Update: 21:51, 11-12-2023

Voor AZ en FC Twente staat donderdag de 1e wedstrijd in de 3e voorronde van de Conference League op het programma. Beide clubs hopen in het uitduel een goede uitgangspositie neer te zetten voor de returns (op 11 augustus) én kunnen Nederland aan belangrijke punten voor de coëfficiëntenlijst helpen.

Wat staat er allemaal op het spel? Check het hier!

Bekijk ook: Vol vertrouwen in winstkansen FC Twente en AZ bij uitduel voorronde Conference League? Check deze specials

Twente tegen Fiorentina?

Als AZ weet af te rekenen met Dundee United, wacht in de laatste voorronde een dubbele confrontatie met het Letse Riga FC of het Portugese Gil Vicente FC. Die ploegen speelden woensdag in Letland met 1-1 gelijk en werken volgende week de return af.

FC Twente wacht bij succes tegen het onbekende FK Cukaricki een veel zwaardere klus. De ploeg van trainer Ron Jans stuit dan op Fiorentina, dat pas instroomt in de laatste voorronde. De Italiaanse club eindigde vorig seizoen als 7e in de Serie A.

Check ook: TV-gids: op deze zender kijk je live naar FC Twente tegen FK Cukaricki in voorronde Conference League

Jacht op extra ticket voor Champions League

Met goede Europese prestaties bewijzen AZ en FC Twente niet alleen zichzelf, maar het gehele Nederlandse clubvoetbal een goede dienst. De strijd om de coëfficiënten is namelijk ook weer losgebarsten. In de voorrondes van de Europese toernooien leveren overwinningen 1 punt op (terwijl dat vanaf de groepsfase naar 2 punten gaat).

De verdiende punten moeten worden gedeeld door het aantal deelnemers dat een land afvaardigt. In Nederland zijn dat er 5: naast AZ en FC Twente ook Ajax, PSV en Feyenoord. Omdat AZ in de eerdere voorronde 2 keer won van Tuzla City, zijn de eerste 0,4 punten van dit seizoen al binnen. Daar komen de 0,8 punten bonus die Ajax automatisch krijgt vanwege deelname aan het hoofdtoernooi van de Champions League nog bij.

Check ook: Hier kijk je naar Dundee United – AZ in 3e voorronde Conference League

Nederland verdedigt dit jaar de 6e plaats op de coëfficiëntenranglijst. Als Portugal ook komend seizoen minder punten pakt in Europa, is Nederland vanaf het seizoen 2024/2025 weer met 2 clubs vertegenwoordigd in de groepsfase van de Champions League. Voor Nederland kan dit jaar zelfs nummer 5 Frankrijk binnen bereik komen. De voorsprong op Portugal bedraagt 2,3 punten, de achterstand op de Fransen 2,2 punten.

Coëfficiëntenstand 2018-2023
5. Frankrijk 49.997
6. Nederland 47.700
7. Portugal 45.549