Doet Mourinho vandaag hetzelfde trucje bij Feyenoord als in 2017 bij Ajax? 'Hoe zielig en schaamteloos'
i

Pro Shots

Doet Mourinho vandaag hetzelfde trucje bij Feyenoord als in 2017 bij Ajax? 'Hoe zielig en schaamteloos'

Martijn Baars • 11:42, 24-05-2022 / Laatste Update: 00:16, 12-12-2023

De laatste dag vóór de finale van de Conference League is aangebroken. Traditioneel is dat de dag dat beide finalisten in het stadion trainen waar een dag later de finale wordt gespeeld. Zo ook Feyenoord en AS Roma dit keer in de Albanese hoofdstad Tirana. Haalt Roma-trainer Jose Mourinho hetzelfde trucje uit als bij Ajax voorafgaand aan de Europa League-finale in 2017?

Peter Bosz schetst in het AD hoe Mourinho in 2017 tijdens de laatste training van Ajax doodleuk het stadion kwam binnengewandeld, mét zijn spelers. Alles om Ajax uit de concentratie te halen. "Ze kwamen ‘even’ een kijkje nemen in het stadion", blikt Bosz terug. "Zelf trainde United er niet, terwijl dat wel verplicht werd gesteld door de UEFA. Maar Mourinho had gezegd dat het onmogelijk was. In Manchester had je eerder die week de terroristische aanslag bij een concert van Ariana Grande, dat had dusdanig veel impact dat ze later waren afgereisd."

'Hoe klein, hoe zielig of hoe schaamteloos ook'

Het is typisch de Portugees, zegt Bosz cynisch. "Zelf niet kunnen trainen, maar wél het stadion verkennen precies op het moment dat de tegenstander daar zijn laatste voorbereiding heeft. Deze man grijpt gewoon álles aan om zijn voordeel te halen. Hoe klein, hoe zielig of hoe schaamteloos ook. De UEFA zou hem eerst gaan beboeten, hoorden wij. Maar dat is uiteindelijk nooit gebeurd, want Mourinho zei gewoon ‘overmacht’. En kwam ermee weg."

Louis van Gaal: 'Mourinho gaat verdedigen'

Het is dus eigenlijk afwachten welk trucje Mourinho dinsdag uit de kast haalt om Feyenoord af te leiden. Louis van Gaal, die in 2010 met Bayern in de finale werd geklopt door Mourinho's Inter, weet al wat voor wedstrijd AS Roma-Feyenoord wordt. "Mourinho gaat verdedigen en zich volledig instellen op de tegenstander."