Druk op de Oranjevrouwen: alleen winst is genoeg voor directe WK-kwalificatie
i

Getty Images

Druk op de Oranjevrouwen: alleen winst is genoeg voor directe WK-kwalificatie

Rick Kraaijeveld • 18:43, 05-09-2022 / Laatste Update: 22:38, 11-12-2023

Het belang van de wedstrijd dinsdagavond in Utrecht moet duidelijk zijn voor de Oranje Leeuwinnen. Winnen van IJsland is het enige dat telt. Anders zullen ze naar de play-offs moeten om zich alsnog te kunnen plaatsen. Bondscoach Andries Jonker heeft er alle vertrouwen in: "Ik voel dat de meiden niet in de war zijn."

Hij erkent dat ze wel druk van de buitenkant voelen maar: "Het geloof in de kwalificatie is groot", geeft hij aan. De Leeuwinnen speelden pas 1 wedstrijd onder zijn bewind en die oefenwedstrijd werd met 2-1 gewonnen van Schotland.

Tegenstander IJsland

Dinsdagavond staat het duel met IJsland op het programma. De nummer 1 van de poule met 1 punt meer dan Nederland. Zij 18 en Nederland 17. In dit onderlinge duel wordt dus bepaald wie zich direct plaatst voor het WK.

Vivianne Miedema blikte terug naar de vorige wedstrijd in IJsland: "De vorige keer hebben we het in IJsland niet heel moeilijk gehad, maar ik denk wel dat het morgen een heel andere wedstrijd gaat worden. Ze hebben genoeg aan een gelijkspel, maar ik verwacht eigenlijk dat ze er vol op gaan."

Jonker gaat er vol voor

Jonker gaat ervan uit dat het spelbeeld hetzelfde zal zijn als in de oefenpot tegen Schotland: "Wij moeten de muur slechten en zij loeren op de counter, waar mogelijk. Ze zullen er alles aan doen om het punt dat ze nodig hebben mee te nemen. We hebben respect voor IJsland, nemen onze pet af voor hun resultaten op het EK, maar we vinden ook dat we in staat zijn om van deze ploeg te winnen."